Nikola Vrljić u Trotoaru 

U četvrtak, 21. rujna u 19 sati u zagrebačkoj galeriji Trotoar u Mesničkoj 7 otvara se izložba kipara Nikole Vrljića naslovljenaUzmi sve što ti život pruža 2. Riječ je o drugoj izložbi u Trotoaru nakon proljetnog otvorenja i ljetne pauze. 

Kroz izložbu Uzmi sve što ti život pruža 2(u engleskoj verziji Cars, Kisses and Afterlife) Nikola Vrljić nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Vrljićev senzibilitet za čudnovato u ovom je ciklusu propet do krajnjih granica pa motivi kostura nikada nisu izgledali privlačnije. Uobičajeno jezovite prikaze se u radovima humorističnih naslova pretvaraju u vesele i neopterećene persone, uživljene i opuštene u (ne)zavidnim scenarijima onostranog života.

Kako u predgovoru izložbe piše Branko Franceschi: „Vrljićev ciklus o smrti koja uživa u životu istovremeno je cinična obrana i izazov zastrašujućoj sveprisutnosti smrti koja posebno dobro korespondira sa kurentnom globalnom neravnotežom i slijedom kriza, ali i poziv na život bez straha, zasnovan na svijesti o nemogućnosti stvarne kontrole sudbine i prihvaćanju neumitnosti smrti. […] trebamo li se zabrinuti zbog Vrljićevog ciklusa? Slutim da je intencija da duboko uzdahnemo, uđemo u bazen ili automobil, isprepletemo jezike i proživimo svaki trenutak kao da je posljednji, jer možda i jeste.” 

Izvor: www.trotoar-galerija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.