Nikola Pjevačević u Galeriji NMMU-a

U utorak, 4. srpnja 2023. u 20 sati Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Galeriji Josip Račić – NMMU (Margaretska 3), predstavlja radove iz najnovijeg ciklusa akademskog slikara Nikole Pjevačevića Drvored, koja se može razgledati do nedjelje, 27. kolovoza.

Riječ je o izložbi kojom je stručni žiri Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti ovog mladog umjetnika nagradio za moćni i dimenzijama respektabilni monokromni poliptih iz ciklusa Smiraj, prikazan u okviru 6. bijenala slikarstva 2021. u HDLU.

Izložbenu koncepciju potpisuje Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koji je uz Nikolu Pjevačevića i Tihanu Galić, kustosicu-voditeljicu Galerije Josip Račić, ujedno i autor likovnog postava.

Radovi odabrani za prezentaciju izvedeni su u tehnici enkaustike i rezbarenog drva, poznatoj još od antike, o kojima u pratećem katalogu izložbe Željko Marciuš piše: „(…) Autorovi slikarski reljefi kao dodir prirode upućuju na drvo kao gradbeni element kompozicije simplificirano izrečeno izgrađen od stanica, potom na drvo ili stablo kao biljku koja se sastoji od korijenja, debla i krošnje, te naposljetku kao stablo koje su ljudi označili“. Potom nastavlja: „Drvored postaje važeća metafora poticajnosti istraživanja sačuvana u iskustvu kozmosa, prirode, kulture, individualnoj i kolektivnoj svijesti rasprostranjenih između – za svakog ponaosob – jedinstva različitih svemira i svemira različitih jedinstva“.

Izvor: www.nmmu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. lipnja 2023.