Nastavak programa Filmovi koje volite

Nakon ciklusa posvećenog Halloweenu, gostujući program kina Tuškanac nastavlja s programom Filmovi koje volite, a već ovog vikenda na kino platnu ponovno će zaživjeti dva dragulja domaće kinematografije Rondo Zvonimira Berkovića (1966) i Ta divna splitska noć Arsena Antona Ostojića (2004). Projekcije navedenih filmova bit će u Centru za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18).

RASPORED PROJEKCIJA:

subota, 4. studenog u 20 sati: Rondo (Zvonimir Berković), 1966, 94′

Umjetnički dizajner Feđa upozna šutljivog i povučenog suca Mladena, pasioniranog šahista i kibicera koji ga počne nedjeljom posjećivati i s njim igrati šah. Međutim, između Mladena i Nede, Feđine žene nezadovoljne činjenicom da njezin suprug još uvijek nije spreman imati dijete, počet će se razvijati obostrana naklonost.

Na pulskom festivalu 1966. ovjenčana Srebrnim arenama za najboljeg glumca (Relja Bašić), glumicu (Milena Dravić) i film, impresivna urbana romantično-psihološka drama debitantsko je te ujedno najuspjelije ostvarenje Zvonimira Berkovića. Berković sjajno profilira likove, koristi Mozartovu glazbu i uz maestralni vizualni prosede Tomislava Pintera kreira karakternu studiju ljubavnog trokuta u kojemu su, s naglaskom na dva izrazita egoista i mizantropa, svi gubitnici.

nedjelja, 5. studenog u 20 sati: Ta divna splitska noć (Arsen Anton Ostojić), 2004, 100′

U mračnim i napuštenim ulicama geta hrvatskoga grada Splita, tijekom posljednja dva sata Stare godine, tri se odvojene ljubavne priče međusobno isprepliću. Tri para nađu se pokraj glavnog rimskog trga: sitni diler Nike i udovica Marija sa svojim sinom, mlada ovisnica u krizi Maja i depresivni američki mornar Franky te par naivnih tinejdžera, Luka i Anđela. Svi oni bezuspješno pokušavaju pobjeći iz svojih individualnih ekstremnih situacija, a na kraju im se životi trajno i nepovratno promijene.

Film je sniman na splitskoj rivi za vrijeme koncerta Dina Dvornika na Peristilu, koji je nekoć bio zloglasni kvart, a čuveni reper Coolio odigrao je ulogu američkog mornara Frankieja koji se slučajno zatekao u getu. Coolio je svojevremeno izjavio da je splitski geto „opasniji od onog u Los Angelesu“. Na Filmskom festivalu u Puli 2004. godine film je osvojio Zlatnu arenu za kameru i montažu, nagradu kritičara Oktavijan te nagradu Breza za najboljeg debitanta, a bio je i službeni hrvatski kandidat na 78. dodjeli nagrade Oscar.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 3. studenog 2023.