Nastavak ciklusa Márte Mészáros

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi djela nagrađivane mađarske redateljice Márte Mészáros.

Ciklus u nastavku donosi tri naslova koja realistički progovaraju o važnosti emancipacije i neovisnosti žena u postkomunističkoj Mađarskoj, a prvi je u nizu u petak, 9. veljače u 20 sati Ne plačite, lijepe djevojke (1970) – svojevrsna odiseja mlade žene koja prije stupanja u brak iskušava slobodu.

Drama Devet mjeseci (1976) prvi je autoričin film realiziran u boji, a na rasporedu je u subotu, 10. veljače u 20 sati. Riječ je o studiji života samosvjesne žene koja spremno podnosi činjenicu da je majka izvanbračnog djeteta, a to ju ne koči u želji da završi fakultet i očuva neovisnost.

Drugi dio ciklusa Márte Mészáros, u nedjelju, 11. veljače u 20 sati, zatvorit će drama Njih dvije (1977). Film portretira odnos dviju žena koje se uslijed bračnih kriza okreću jedna drugoj tražeći utjehu i smjernice za nastavak borbe protiv muške uskogrudnosti i sklonosti porocima.

Mészárosini filmovi smjelo elaboriraju ženska iskustva koja je istočnoeuropska kinematografija desetljećima zanemarivala, stoga slove kao konkretna podrška europskom feminističkom pokretu, a vremenom su prepoznati i kao vrijedan doprinos mađarskoj kulturnoj baštini.

Sve projekcije iz ciklusa Portreti: Márta Mészáros održat će se u MM Centru.

Izvor: www.culture.hu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. veljače 2024.