Naša djeca Hrvatske i Etnografski muzej

U utorak, 5. rujna 2023. u 18 sati u Etnografskome muzeju (Trg Mažuranića 14) otvara se izložba fotografija Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni. Izložba je ostvarena u suradnji najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj, Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Etnografskoga muzeja, i nastavak je prošlogodišnjeg uspješno realiziranog projekta Djeca OKO nas kojim se, s novim konceptom, predstavljaju fenomeni baštine i kulturnog identiteta različitih krajeva Lijepe naše.


Svoje mjesto u ovoj lijepoj priči o kulturnom identitetu našli su lokaliteti: Gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Đurđevac, Marija Bistrica, Otočac (Kuterevo), Hum, Betina, Sinj i Konavle. Zastupljena su kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina naselja Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske); Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva). Pažljivom promatračkom oku neće promaknuti ni prepoznatljivi detalji koji se odnose na umijeće izrade tradicijskih ženskih frizura s područja Slavonije, Baranje i Srijema, umijeće suhozidne gradnje ili pak tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, kao ni kolorističke vizure glavnoga grada ili nadaleko poznatog Utočišta za medvjede u Kuterevu u Lici.

Autor fotografija je poznati i nagrađivani hrvatski fotograf i putopisac Saša Pjanić, autorica koncepta je muzejska savjetnica EMZ-a Katarina Bušić i autorica edukativnog programa je viša kustosica i muzejska edukatorica Silvia Vrsalović.

Izložba je otvorena do 17. rujna 2023. Ulaz slobodan.

Izvor:  www.emz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. rujna 2023.