Naredni tjedan Tuškanca

U narednom tjednu, gostujući program kina Tuškanac u ciklusu Distribucija donosi dvije filmske retrospektive – u suradnji s Hrvatskom kinotekom, nastavlja se s projekcijama iz ciklusa Portreti: Veljko Bulajić, a riječ je o tragičnim individualnim sudbinama kojima je upravljao apsurd ratnog vremena a povodom deset godina djelovanja Instituta Liszt, otvara se ciklus Portreti: Márta Mészáros. Pružajući uvid u realnost Istočne Europe svoga doba, redateljica široke i često tragične jazove između ideala i stvarnosti prvenstveno obrađuje iz ženske pozicije i pratećih prilika.

Raspored:

DISTRIBUCIJA

ponedjeljak, 15. siječnja u 20 sati: Anatomija pada / Anatomie d’une chute (Justine Triet, 2023), 150′

Ovjenčana Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu, Anatomija pada mračna je i intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera. U kategoriji Najbolji strani film osvojila je Zlatni globus, ali i nagradu za najbolji scenarij, dok je Sandra Hüller nominirana za Oscara. 

PORTRETI: VELJKO BULAJIĆ

Hrvatska kinoteka u suradnji s kinom Tuškanac i Studentskim centrom tijekom siječnja nastavlja višemjesečnu retrospektivu filmova Veljka Bulajića.

Na rasporedu su dvije igrane drama iz ranih 60-ih godina prošlog stoljeća, a nude slojevit pogled na Bulajićevo promišljanje rata i položaja individualca u kolektivu koji gubi nadu u bolju budućnost:

srijeda, 17. siječnja u 20 sati: Rat (1960), 84′

subota, 20. siječnja u 20 sati: Uzavreli grad (1961), 114′

Secirajući suodnos povijesno-političkih okolnosti i želje za napretkom, Bulajićevo stvaralaštvo kao dio angažirane hrvatske filmske baštine dokumentira ratna i poslijeratna iskustva depriviranih skupina potopljenih crnim valom ciljeva koji opravdavaju nehumana sredstva, pritom senzibilno nijansirajući pacifističku poantu o ratu u kojem nitko ne pobjeđuje, a obični ljudi stradavaju.

PORTRETI: MÁRTA MÁSZÁROS

U suradnji s Institutom Liszt, a povodom 10 godina njihova djelovanja, kino Tuškanac u MM Centru otvara višemjesečni ciklus od 10 filmova mađarske redateljice Márte Mészáros.

Ciklus otvaraju:

četvrtak, 18. siječnja u 20 sati: Usvojenje / Örökbefogadás (1975), 89′

petak, 19. siječnja u 20 sati: Sunce je zašlo / Eltávozott nap (1968), 90′

nedjelja, 21. siječnja u 20 sati: Mjesečevo dvorište / Holdudvar (1969), 98′

Mészárosini filmovi odražavaju njezina iskustva odrastanja i životnih tragedija, a istražuju široke jazove između ideala i stvarnosti te između roditelja i njihove djece. Također, bave se realnošću koja se ignorira u istočnoeuropskoj kinematografiji: podređenost žena, sukobi urbanih i ruralnih kultura, antagonizam između birokracije i njezinih zaposlenika, alkoholizam, generacijski jaz, raspad tradicionalnih obiteljskih struktura i stanje države.

Filmovi iz ciklusa Distribucija bit će prikazani u kinu Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2), dok će filmovi iz ciklusa Portreti: Veljko Bulajić i Portreti: Márta Mészáros biti prikazani u MM Centru (Studentski centar, Savska cesta 25).

Ulaz na projekcije iz ciklusa Portreti: Veljko Bulajić je besplatan.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinotuskanac.hr/schedules

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. siječnja 2024.