Monografija Mirjane Bohanc Vidović

U nakladi Tonimir d.o.o. Ogranka Matice hrvatske Varaždin i HNK u Varaždinu objavljena je monografija operne prvakinje, glumice i diplomatkinje Mirjane Bohanc Vidović.

Primadona Mirjana Bohanec Vidović, zavidne operne karijere u HNK u Zagrebu i Europi, bila je hrvatski ataše za kulturu u Veleposlanstvu u Beču, generalna konzultantica Republike Hrvatske u Hamburgu, glumila u nekoliko hrvatskih filmova – od kojih je najpoznatiji Tko pjeva zlo ne misli i osnivačica je Zaklade za mlade operne pjevače. Monografiji su potporu dali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Marija Barbieri u Leksikonu hrvatskih opernih pjevača o umjetnici navodi:

„Mirjana Bohanec rođena je 2. listopada 1939. u Zagrebu. Prvu pjevačku poduku dobila je od Nade Pirnat (1909-1985) koja je vrlo dobro znala postaviti voditi glas. Radila je u Fonoteci tadašnjeg Radija Zagreb a zatim u Redakciji ozbiljne glazbe što je znatno proširilo njezine umjetničke horizonte. Studirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Ive Lhotke Kalinskog (1913-1987) i diplomirala 1968. Na opernoj sceni, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, debitirala je još kao studentica 16. travnja 1966. u scenskoj izvedbi kantate Carmina burana Carla Orffa u režiji, kako kaže, „idola svih nas koji smo redovito odlazili u kazalište i na koncerte“ Vladimira Ruždjaka, koji joj je bio i partner, pod ravnanjem Nikše Bareze. Nema sumnje da su ta dvojica istaknutih umjetnika umnogome odredili pjevačku karijeru mlade debitantice. Njezina karijera razvijala se u lirsko-koloraturnom repertoaru, a iskustvo je stjecala u Opernom studiju zagrebačke Opere koji je vodio dirigent Milan Sachs (1884-1968), jedan od najzaslužnijih za visok domet Opere. Šteta, da nije više nastupala u opereti jer je za nju imala osobit talent što je pokazala kao Lidija u Barunu Trenku Srećka Albinija (1869-1933)...

Nastankom slobodne i neovisne Hrvatske Mirjana Bohanec, posvetila se diplomatskom radu koji je obavljala s mnogo zauzimanja i s dobrim rezultatima. Bila je savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, generalna konzulica Republike Hrvatske u Hamburgu u Njemačkoj 1999. i 2000. godine te pomoćnica ministra vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo od 2006. do 2008. godine. Organizirala je predstavljanja knjiga hrvatskih književnika, izložbe hrvatskih slikara te nastupe hrvatskih ansambala u Njemačkoj i Austriji.

Mirjana Bohanec-Vidović uzor je inteligentne pjevačice koja je uvijek znala što hoće i što može te je maksimalno iskoristila svoje mogućnosti.“