Monodrama Laure Bošnjak

Zapisi iz Sunčeve šume – monodrama Laure Bošnjak, prikazuje se u srijedu i četvrtak, 12. i 13. svibnja u Grif Baru (Savska 160), a u organizaciji Khaos Kolektiva i Vintage Industrial Bara.

Predstava je inspirirana albumom Ghosteen rock benda Nick Cave and the Bad Seeds koji je nastao nakon smrti Caveovog sina Arthura. Kroz tekstove pjesama, Cave istražuje svoju bol zbog gubitaka djeteta, nalaženje utjehe u vjeri i put do nove spoznaje o ljepoti unutar tuge i prolaznosti.

Tekst predstave sastavljen je od pjesama s albuma Ghosteen, fragmenata Caveovih eseja sa stranice Red Hand Files i nekoliko izvadaka iz intervjua. Predstavu režira Kristina Grubiša, a budući da je tekstualni predložak sklopljen u formu monodrame, Laura Bošnjak utjelovljuje tri lica koja se isprepleću – duh djeteta i njegove roditelje. Prijevod svih tekstova autorsko je djelo glumice Laure Bošnjak.

Glavni protagonist duh je dječaka – iz njegove perspektive, sve što se događa je magični trik, on pokazuje trikove s kartama, s kovanicama i kroz te trikove pokušava stupiti u kontakt s roditeljima, otvara prozor u njihov svijet i promatra ih kako se nose sa svojom tugom, pokušava im dati do znanja da ih vidi i da je tu s njima. I roditelji pokušavaju uspostaviti kontakt s njim, te kroz glazbu i poeziju reći – zbogom. Jednom kada je kontakt uspostavljen, dijete ostavlja svoj špil karata, oprašta se i do kraja prelazi na drugi svijet.

Predstava pokušava odrediti trenutak umjetničke inspiracije, pronalaženja ljepote u tragediji i korištenje umjetnosti kao sredstvo ozdravljenja i suočavanja s traumom.

Također, sam projekt bavi se istraživanjem odnosa dvaju svjetova – svijeta živih i svijeta duhova koji žive kroz poeziju i glazbu. Predstava istražuje i princip pristupanja samoj glazbi kao dijelu teksta – na koji način činjenica da se radi o riječima direktno vezanima za glazbu, utječe na izvedbu.

Autorski tim

Izvođačica / Laura Bošnjak

Režija / Kristina Grubiša

Glazba / Lovro Roksandić

Plakat / Franka Margeta

Fotografija / Luka Dubroja

Izvor: www.khaoskolektiv.hr, Kulturauzagrebu.hr, 30. travnja 2024.