Mjesec hrvatske knjige 2020.

Od četvrtka, 15. listopada do nedjelje, 15. studenoga održava se ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige.

Najavljeno je gotovo 1700 programa tijekom Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava pod motom „Razlistaj se!”, a posvećen je planetu Zemlji u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Svečano otvaranje manifestacije održat će se u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.

Većina od 1700 prijavljenih programa održat će se uživo, a predviđen je i znatan broj virtualnih akcija. Središnji program manifestacije je Čitateljski maraton, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a knjižnice će 23. listopada u programu Minuta za čitanje objaviti videozapise jednominutnoga čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.

Kviz koji se održava do 23. listopada pod nazivom  Istraživači planeta Z prilagođen je novonastalom stanju. Za razliku od prethodnih godina, djeca za rješavanje kviza ne moraju pročitati tri knjige, već trebaju proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju. U svjetlu izbjegavanja fake newsa djeci su ponuđene provjerene, kvalitetne izvore informacija na internetu – mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije te mrežne stranice muzeja i instituta.
Dosad je kviz riješilo više od 1300 djece, što je mnogostruko više nego prijašnjih godina. Glavne nagrade su tablet Lenovo Tab E8, tri školovanja u Školi brzoga čitanja i mudroga učenja, ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša te mnoštvo prigodnih tematskih darova, dodala je Mauro.

Završna svečanost kviza i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.