Meduza i Meduza

U utorak, 23. svibnja u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru održat će se premijera plesne predstave Meduza koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko.

Meduza je uobičajeni naziv za žarnjaka čiji izgled podsjeća na zvono ili klobuk. To je jedan od najstarijih organizama sa živčanim sustavom na svijetu, čije tragove nalazimo i u vremenu koje je od danas odmaknulo već 500 milijuna godina.

Gorgona Meduza grčka je mitska junakinja, o kojoj prvi zapisi dolaze iz 8. stoljeća prije nove ere, jedna od triju sestara rođenih u čudovišnoj obitelji. Ipak, Meduza isprva nije bila čudovišna kao njezine sestre. Krasila ju je zlatna kosa s predivnim uvojcima, koji su uhvatili pozornost i jednog od bogova s Olimpa. Kao i u svim mitovima, postoji više izvora koji se bave temom Meduzina pretvaranja u čudovište, no ipak je njezina sudbina samo jedna – Atena njezine zlatne uvojke pretvara u zmije i preobražava je u čudovište.

Predstava koja nosi to jedno ime s dvama entitetima, duboka i stara, ljudska i životinjska – Meduza je entitet u kojem se izvedbom premrežava žar vječna života s kamenom smrti, u slobodnom plivanju. Njihova sudbina više nije samo jedna.

Izvor: www.zagrebackiplesnicentar.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.