Međunarodno baletno natjecanje Slavenska prix 2024

22. 6. 2024.

Međunarodno baletno natjecanje Slavenska Prix 2024 bit će u HNK-u u četvrtak, 4. srpnja od 11.30, kad je ulaz besplatan, te Baletni gala koncert u petak, 5. srpnja u 19.30 sati. Organizator i umjetnički voditelj natjecanja i Gala koncerta Slavenska Prix je akademik dr. Svebor Sečak.

Natjecanje 4. srpnja ima dvije kategorije, juniorsku do 19 godina i seniorsku od 19 do 28 godina. Ove godine žiri radi u sastavu: dr. Jae Keun Park, predsjednik World Ballet Grand Prixa, dr. Simona Noja-Nebyla, direktorica European Ballet Grand Prixa i Joseph Morrissey, direktor plesnog odjela Interlochen Centre of the Arts, SAD.

juniorska kategorija (do 19 godina starosti)

11.30–14.00 sati klasični baletni program

seniorska kategorija (od 19 do 28 godina)

16.00–18.00 sati klasični baletni program

18.30–20.00 sati suvremene koreografije

Osim natjecateljskog dijela, u sklopu Međunarodnog baletnog natjecanja Slavenska Prix 2024 održat će se i Baletni gala koncert 5. srpnja. Baletni gala koncert Slavenska Prix kruna je Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska, a koje nosi ime naše proslavljene primabalerine koja je ostvarila prestižnu karijeru na svjetskim pozornicama, posebice u SAD-u, te je tijekom 20. stoljeća svojim likom i djelom afirmirala i pronosila hrvatsku baletnu umjetnost.

Na Gali nastupaju probrani plesači natjecanja iz zemlje i inozemstva koji će izvesti atraktivna sola i duete klasičnog i suvremenog plesnog izraza te prikazati svoje umijeće i emocije kroz sintezu ekspresije i forme, ocrtavajući baletnu umjetnost kroz tradiciju i inovativnost. Posebni gosti Inès McIntosh, prvakinja Pariške Opere i partner Giulio Diligente, član Finskog Baleta, izvest će Grand pas de deux iz baleta Don Quijote.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr