Međunarodni tjedan arhiva

Od ponedjeljka do nedjelje, 5.–11. lipnja 2023., sa 25 institucija-sudionika, uz više od 50 programa na razini Hrvatske održava se Međunarodni tjedan arhiva, kojega je utemeljilo Međunarodno arhivsko vijeće. Hrvatski arhivisti usredotočit će se na zapise u arhivima koji svjedoče o aktivnostima, događanjima, osobama i pojavama iz različitih oblika umjetnosti, pod nazivom Zvuci, slike i književna riječ u arhivima.

Svakodnevni samozatajni trud arhivskih djelatnika u Zagrebu prezentirat će se kroz predstavljanje raznolikog izložbenog, filmskog i predavačkog programa kroz prezentaciju građanima kako bi se očuvao i ovaj dio nacionalne i društvene pisane baštine. Promocija te davanje na značaju i poticanje svijesti o važnosti očuvanja arhivskoga gradiva kao pisane baštine čovječanstva općenito, a onda naravno i nacionalnih i državnih posebnosti koje zajedno bogate ukupnu civilizaciju, jedan su od ciljeva.

Hrvatski državni arhiv

ponedjeljak, 5. lipnja 2023., 13 sati

otvorenje izložbe Bez riječi, samo glazba

autorice programa: Marina Selnik, Darija Hofgräff Marić, Anamarija Pupić Bakrač

Izložba donosi odabrane dokumente iz 20 arhivskih fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koji ukazuju na glazbeni život Hrvatske u razdoblju od 11. do 20. stoljeća.

utorak, 6. lipnja 2023., 13 sati

projekcija filma 9 ½

autor programa: Mladen Burić

Film sadrži amaterske snimke sa 6 kontinenata snimljene na 9,5 mm filmu u razdoblju od 1922. do 2022. a započinje sa 1922., godinom kada je ujedno i predstavljen prvi 9,5 milimetarski film proizveden u Francuskoj.

6. lipnja 2023., 19 sati

večernji koncert Hrvatskim notama kroz stoljeća

autor programa: Hrvatski državni arhiv

istaknuti izvođači klasične, moderne i suvremene glazbe (Klasja i Marijan Modrušan, Darko Domitrović, Dubravka Šeparović Mušović, Sandra Bagarić, Renato Matessi, Ivan Colarić, Lovro Juraga) izvodit će djela doajena hrvatske glazbe raznih žanrova kroz stoljeća (Jelić, Zajc, Lisinski, Krežma, Pejačević, Hatze, Špišić, Dedić, Diklić, Metikoš, Kabiljo, Stublić i dr.).

srijeda, 7. lipnja 2023., 12 sati.

predavanje Glazbeni kolaž hrvatske filmske glazbe

autori projekta: Irena Paulus i Mladen Burić

Muzikologinja Irena Paulus održat će predavanje koje će pratiti isječci iz filmova s određenim ključnim glazbenim dionicama koje su obilježile hrvatski film, ali i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Prezentacijski dio pripremio je Mladen Burić.

Detaljan program na stranici: www.had-info.hr

Izvor: www.had-info.hrKulturauzagrebu.hr, 31. svibnja 2023.