Međunarodni dan transrodne vidljivosti

U sklopu programa Upoznaj autora, u četvrtak, 28. ožujka, u Dokukino KIC stiže najveći lički influencer Robert Labrović, autor i osnivač YouTube kanala TV Loki, redatelj, snimatelj, montažer i kroničar Like koji već gotovo petnaest godina snima autentične i socijalno osviještene vinjete iz svoje svakodnevnice. U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj Igor Bezinović saznat ćemo više o njegovim počecima na YouTubeu, zašto najviše cijeni slobodu i gdje pronalazi inspiraciju za svakodnevni sadržaj, uz odabrane video-uratke s njegovog kanala. Ulaz je slobodan.

Petak, 29. ožujka proteći će uz posebnu projekciju u suradnji s kolekTIRV-om, dokumentarca o južnoafričkoj ljepotici koja otkriva da je interspolna osoba, Tko ja nisam rumunjske redateljice Tünde Skovrán. Što čini muškarca, a što ženu i je li uopće važno znati gdje povući liniju saznat će u društvu Dimakatsa Sebidija, interspolnog muškarca aktivista. Projekciju će popratiti razgovor s trans i interspolnim aktivistom Erinom Vlahovićem.

U subotu, 30. ožujka na rasporedu je projekcija kultnog filma našeg nagrađivanog filmskog autora Damira Čučića, Mitch – Dnevnik jednog shizofreničara. U njemu upoznajemo Mišela Skorića, poznatog kao Mitch, pacijenta Psihijatrijske bolnice Rab, shizofreničara koji snimanje prihvaća kao svojevrsni oblik terapije. U tijeku četiri godine Čučić prati Mitchovu svakodnevnicu u bolnici i izvan nje, polako postajući aktivni sudionik njegove terapije. Dokumentarac nam usmjerava pogled na svijet za koji se pravimo da ne postoji.

Prošli tjedan u kino-distribuciju je krenuo pobjednički film prošlogodišnjeg Berlinalea, Na Adamantu: Nitko nije savršen Nicolasa Philiberta. U toj priči o jedinstvenom centru za dnevnu skrb na rijeci Seini u centru Pariza razotkriva se čudesan svijet psihički drugačijih osoba u kojem je u fokusu mentalno zdravlje, snaga međusobnog razumijevanja i otpor dehumanizaciji psihijatrije. Ovog tjedna dokumentarac se može pogledati u srijedu, 27. i subotu, 30. ožujka.

Detaljan raspored i ulaznice: https://dokukino.net/

Izvor: www.dokukino.net , Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.