Međunarodni dan muzeja 2021.

Temom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje, muzeji diljem Hrvatske obilježit će 18. svibnja 2021. svoj dan – Međunarodni dan muzeja. Nositelj manifestacije i ove je godine Muzejski dokumentacijski centar (MDC).

Muzejski dokumentacijski centar (MDC), na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, s ovogodišnjom temom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje, pozvao je muzejsku zajednicu na promišljanje o novim održivim muzejskim modelima koji će kroz društveni angažman, racionalno korištenje resursa i stvaranje inovativnih kulturnih doživljaja odgovoriti na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

Kako su potresi ponovno otvorili pitanje muzejskih čuvaonica, Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s Gradom Zagrebom, Muzejom za umjetnost i obrt, ICOM HR i Muzejskim dokumentacijskim centrom 18. i 19. svibnja organizira konferenciju Muzejske čuvaonice – od brige o zbirkama do politike sabiranja na kojoj će sudjelovati četrdesetak stručnjaka koji će govoriti o tome kolike su potrebe zagrebačkih muzeja za čuvaonicama, gdje i kako čuvamo muzejsku građu u Hrvatskoj, te predstaviti niz primjera uređenja, preseljenja, ali i privremenih rješenja za smještaj građe koja su nam nametnuli potresi. Muzejski dokumentacijski centar na konferenciji će predstaviti rezultate prvog velikog istraživanja uvjeta u kojima čuvamo baštinu.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjeluju i muzeji koji su zbog posljedica potresa zatvoreni pa tako Hrvatski povijesni muzej, nakon više od godinu dana stanke u Klovićevim dvorima, otvara izložbu Mač – jednom davno … kojom će posjetiteljima približiti mitsko oružje kojim su se stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta. Nacionalni muzej moderne umjetnosti poziva na besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt na izložbu Rafael – na ishodištu mita, a kao poseban dio programa putem društvenih mreža emitirat će video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju. Hrvatski muzej naivne umjetnosti omogućit će posjetiteljima da okuse slatke i slane zalogaje inspirirane njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala.