Međunarodni dan muzeja – Muzeji, održivost i dobrobit

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije. Ovogodišnja tema EMA-e je ZA(JEDNO): svi za muzej, a glavna okosnica teme je kreiranje muzejskog programa u suradnji s posjetiteljima uz stručnu pomoć djelatnika muzeja.

Središnja tema obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2023., koju će obilježiti na tisuće muzeja diljem svijeta, jest Muzeji, održivost i dobrobit,  a ukazuje na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Nositelj obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj je Muzejski dokumentacijski centar, te će na njegovim mrežnim stranicama biti objavljen detaljan raspored događanja po gradovima. 

Izvor: www.mdc.hrKulturauzagrebu.hr, 28. travnja 2023.