Međunarodna izložba u Forumu

U ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se međunarodna izložba We see Ukraine.

Riječ je o projektu realiziranom uz financijsku podršku iz EU programa Kreativna Europa i Nacionalnog fonda za kulturu Bugarske. Organizaciju vodi Tanuki Films (Sofija), u suradnji s produkcijskom kućom Eclectica (Zagreb) i Centrom za razvoj turizma u Lavovu. Partneri izložbe u Hrvatskoj su Galerija Forum u Zagrebu i Galerija Prica u Samoboru.

Ova izložba spaja umjetnike koji svi pokušavaju pronaći odgovor na pitanje – što je to što ljudima daje snagu da ustraju za vrijeme rata koji naizgled nema kraja? Nakon 20 dugih mjeseci od njegova početka, nerijetko se dogodi da rat u Ukrajini jednostavno isklizne iz naše percepcije svakodnevice. To je tema koja jednostavno potone pod drugim, novim, aktualnim temama, koja se stopi s ostalom bukom svakodnevnih vijesti, dok mi, stanovnici ostatka Europe, dalje kročimo putem vlastitih kompliciranih svakodnevnih života. No, Ukrajina i njeni stanovnici i dalje trebaju našu pomoć, a osnova te pomoći jest razumijevanje situacije koju oni proživljavaju. Zakoračimo dalje od uobičajenih kategorija kao što su geopolitika ili bezličan jezik vijesti – čak i od užasa i boli. Ovo nije izložba samo o borbi i gubicima; ova izložba je i o nadi.

Šest umjetnika koji sudjeluju u izložbi izabrani su na natječaju na koji se prijavilo preko 170 umjetnika. Svi oni imaju svoje vlastite duboko individualne i dirljive poglede na taj rat. Sudionici izložbe su: Iryna Vorona – Ukrajina; Mykhaylo Barabash – Ukrajina; Anna Stoeva – Bugarska; Igor Grubić – Hrvatska; Daria Pugachova – Ukrajina/Bugarska; Olha Filonchuk – Ukrajina/Njemačka

Dan otvorenja, 11. prosinca 2023. uz to je i jedini dan kada se može vidjeti i sudjelovati u performansu Kroz zid, čija je autorica Daria Pugachova.

Izložba se može pogledati do subote, 30. prosinca.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. prosinca 2023.