Međunarodna grupna izložba

U četvrtak, 14. rujna u 19 sati u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se međunarodna grupna izložba Svjetovi unutar svjetova kustosice Jelene Tamindžije.

Izložba okuplja petero umjetnika: Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija) i prvotno je, u veljači otvorena u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, a zatim u travnju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Predstavljanje izložbe u Mallorci i Dubrovniku bile su prve dvije etape putujuće međunarodne izložbe, a posljednja točka ove izložbe je Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon.

Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa, gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu: od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenje trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua pri čemu se umjetnik koristi svakodnevnim predmetima, propitivanja naše vlastite percepcije prostora koji nas okružuje i u kojima obitavamo u radu Igora Eškinje, odnos objekta i čovjeka i propitivanje njegova antropocentričnog pogleda u skulpturi, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te pitanja stvaranja životnih situacija u kojima ćemo sami sebe dovesti u novu dimenziju percepcije stvarnosti u videoradu i crtežima Marka Požlepa.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2023.

Izvor:  www.hdlu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. rujna 2023.