Matija Čop u Galeriji Kranjčar

U četvrtak, 28. rujna u 20 sati u Galeriji Kranjčar otvara se izložba Heat, grief, teeth Matije Čopa.

Radovi su nastali u mediju meke skulpture i slike, započeto uspostavljanjem geometrijskih i matematičkih ograničenja koja redefiniraju odnos između materijala, gradivnih struktura i vizualnih sustava. Osnova Čopvog likovnog jezika je bazna jedinica, temeljni element koji u različitim kombinacijama stvara jedinstveni sustav/matricu kako bi se materijalizirali mnogostruki skulpturalni i haptički oblici. Laserski rezana apstraktna polja slike sugeriraju beskonačne mrežne strukture, a meko tkivo skulptura oživljava kroz proces spajanja osnovnih elemenata koji se na bezbroj načina mogu kombinirati i pretapati u nove forme. Tehnologija slaganja tih elemenata ujedno je i eksperiment uslojavanja matrica, balansiranja napetosti i prepuštanja gravitaciji.

Izložba Heat, grief, teeth sumira raznovrsna iskustva prevođenja – teksta u zvuk, zvuka u sliku, slike u trodimenzionalne forme. Prevođenje se odvija i na razini manualnog i digitalnog rada determinirajući tako mogućnosti i ograničenja izvedbe koja postaje otvoreni sistem razmjene. Meke skulpture i slike u izložbenom su prostoru postavljene kroz dijalog između dviju različitih metoda rada, no ujedno i dva modela prevođenja.

Izražena vertikalnost, monumentalnost, ali i istovremena prozračnost prisutnih objekata transformira tjelesne relacije između izvješenog volumena i gledatelja te osvještava trenutne senzorne i prostorne rascjepe. Skulpture i njihovi slikovni odrazi fragmentirano i kodirano pripovijedaju o osobnom iskustvu intimnog odnosa koji se suptilno učitava u razvedene površine novonastalih oblika. Poput predimenzioniranih predmeta iz neke paralelne svakodnevice ovdje su postavljeni kao komunikacijski medij koji uvodi u osjetilno istraživanje, a potom i interpretiranje zatečenog vizualnog jezika.

Izložba ostaje otvorena do petka, 20. listopada 2023.

Radno vrijeme Galerije:

Pon-pet 11-19

Sub 11-14

Izvor: www.kranjcar.hr, Kulturauzagrebu.hr, 24. rujna 2023.