Majstorski ciklus SO HRT-a

U četvrtak, 11. travnja u 19.30 sati u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski u Majstorskom ciklusu SO HRT-a koncert naziva Neraskidive veze pod dirigentskim vodstvom Pavla Zajceva održat će Simfonijski orkestar HRT-a i Branimir Pustički na violončelu.

Program:

Robert Schumann: Manfred, uvertira, op. 115

Robert Schumann: Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 129

Johannes Brahms: 2. simfonija u D-duru, op. 73

Popratnu glazbu za dramatsku poemu s glazbom u tri dijela prema poemi Manfred Lorda Byrona, Robert Schumann počeo je skladati u kolovozu 1848. te ju zaključio sljedeće godine. Skladao ju je u vrijeme vlastitih patnji, mučen unutarnjim glasovima i halucinacijama. Unutarnji konflikti mučili su i Manfreda, glavnog protagonista poeme s nadnaravnim elementima, a našli su glazbeni prikaz u Schumannovoj glazbi – uvertiri i 15 točaka od kojih je upravo uvertira najdojmljivija, i koja, prema skladatelju Hugu Wolfu, odražava samu bit poeme.

Schumannov Koncert za violončelo i orkestar u a-molu nastao je u najproduktivnijoj godini skladateljeva kratkog života. Iako zamišljen kao trostavačno djelo, izvodi se u kontinuitetu, što je i sam skladatelj sugerirao oznakom Konzertstück (koncertni komad) na rukopisnoj partituri, čime se udaljio od tradicionalnih konvencija trostavačnog koncerta. Nastao šest godina prije Schumannove smrti, Koncert se smatra jednim od njegovih najzagonetnijih djela zbog strukture, duljine ekspozicije i jedinstvenog uvoda, kao i bujne pjevnosti središnjeg dijela.

Druga simfonija u D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa nastala je 1877. godine, samo tri mjeseca nakon Prve, tijekom skladateljeva ljetnog boravka u idiličnom mjestu Pörtschach na Vrbskom jezeru u Austriji. Možda su ozračje tamošnje prirode u glazbi naslutili oni slušatelji koji su ovu Brahmsovu simfoniju nazvali Pastoralnom. „Novitet je bio veliki, bezuvjetni uspjeh“, napisao je kritičar Eduard Hanslick nakon praizvedbe u Beču, 30. prosinca 1877. kada je Bečkom filharmonijom ravnao Hans Richter, a treći stavak se morao ponoviti.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. travnja 2024.