Ljeto u MSU 2024

31. 5. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Ljeto u MSU održava se od petka, 7. lipnja do petka, 12. srpnja 2024. Ljeto u MSU tradicionalno se održava petkom i subotom tokom lipnja i srpnja u popodnevnim i večernjim satima. Na programu su aktualne izložbe u MSU, filmske projekcije, plesne izvedbe i na kraju večeri koncerti najboljih rock i art bendova regije na muzejskom platou kod tobogana.

Festival otvara jedinstvena Konstrakta s urnebesno snažnim i  kvalitetnim bendom Zemlja gruva.  Porto Morto je trenutačno najpotentniji i najpopularniji bend u Zagrebu i šire.  Bad Daughter je već nekoliko godina najsnažnija i najupečatljivija rock autorica i izvođačica.  Vlatko Stefanovski legendarni je makedonski gitarist svjetskog glasa, autor i pjevač, koji ove godine slavi 50 godina karijere.

Letu Štuke je intrigantni i šarmantni sarajevski bend, ljubimci zagrebačke publike. KOIKOI jedan je od najboljih novih beogradskih bendova, koji već sviraju po europskim klubovima.

U sklopu Ljeta u MSU muzej donosi i mnoštvo drugih sadržaja. Ovogodišnja posebnost je suradnja s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma. Drugi filmski program, u suradnji s kinom Metropolis, tu su projekcije najboljih europskih art filmova sezone u dvorani MSU Gorgona, te nastup plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona. Na filmskom programu ove godine su naslovi: Retro Boom, Smrt djevojčice sa žigicama, Bosanski lonac, Escort. Na plesnom programu, u suradnji s kontinuiranim projektom Antisezona su predstave Nam Coreolab; Oh, Mary Shelley.

Također, svake večeri programa, ulaznica omogućuje i besplatan ulaz na izložbe iz muzejskog postava Zbirka kao glagol (Budućnosti; Drugarstvo; Tužne pjesme rata i aktualne izložbe iz ciklusa Okidači), te aktualnog programa Goran Trbuljak, retrospektivna izložba. 

Tokom 11 godina, na Ljetu u MSU održano je 60 koncerata, 55 filmskih projekcija, 15 velikih izložbi, 30 perfomansa, 12 književnih tribina, kazališne predstave u sklopu Eurokaza, plesne izvedbe Antisezone… Ukupno preko 170 programa.

Kroz spoj glazbe, izložbi, filma te plesa program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture i njihovog približavanja široj publici.

Ovogodišnje izdanje Ljeta u MSU, uz standardnu suradnju s Kinom Metropolis, odvija se u partnerstvu s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma i programom Antisezona – ples u Gorgoni.

**  

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Postav MSU Zbirka kao glagol: kustoski tim MSU

Urednice plesnog programa : Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, Tea Kantoci

Asistentica producenta i koordinatorica plesnog programa: Miranda Herceg

Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković

Detaljan raspored na poveznici: http://www.msu.hr/dogadanja/ljeto-u-msu-2024/1465.html

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr