Ljepotica i zvijer – zadnje izvedbe sezone

Hit-mjuzikl Ljepotica i zvijer, nakon dvadeset i sedam rasprodanih izvedbi, od nedjelje do srijede, 4., 5., 6. i 7. lipnja održava zadnje izvedbe ove sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Premijeru je imao na Broadwayju 1994. godine a napisali su ga Alan Menken (glazba), Howard Ashman i Tim Rice (stihovi), te Linda Woolverton (libreto). Mjuzikl je nastao prema istoimenom Disneyjevom filmu iz 1991. na kojem su radili isti autori.

Nastao je u raskošnoj produkciji Kazališta Komedija i u režiji i koreografiji Lea Mujića te suradnji sa Produkcijom Disney. Prevoditelji su Ivanka Aničić (prijevod dijaloga), Vanda Vujanić Šušnjar i Dražen Bratulić (prijevod stihova), a osim redatelja i koreografa Lea Mujića te dirigenata Krešimira Batinića i Davora Kelića, autorski tim čine i asistent redatelja i dramaturg Balint Rauscher, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, dok je oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Veliki ansambl mjuzikla čine Vanda Winter i Buga Marija Šimić u naslovnoj ulozi Ljepotice, Igor Drvenkar i Ivan Glowatzky u ulozi Zvijeri (uz Nevena Stipčića u studijskoj ulozi), Fabijan Pavao Medvešek i Matko Knešaurek (Gaston); Dražen Bratulić i Đani Stipaničev (Lumier); Igor Mešin i Goran Malus (Din Don);  Renata Sabljak i Jasna Bilušić (Gospođa Kamilica); Ognjen Milovanović i Jan Kovačić (Lefou); Adalbert Turner, Ervin Baučić i Adam Končić (Maurice); Mila Elegović i Danijela Pintarić (Babette); Vlatka Burić Dujmović i Sandra Bagarić (Primadonna Grande Bocca); Ruben Carović, Mihael Kokot, Adriana Klačar i Vatroslav Hrelec (Mrvica); Filip Hozjak i Neven Stipčić (Mesieur D’Arque); Lana Blaće, Kristina Habuš i Irena Raduka (Budalaste djevojke) i Marta Simikić i Hana Samardžić (Blizanke/Sol i Papar). Sudjeluju Orkestar, Zbor i Balet Kazališta Komedija.

Izvor: www.komedija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. lipnja 2023.