Listopad u Zagrebačkom plesnom centru

Listopadski program Zagrebačkog plesnog centra nastavlja dinamiku nove plesne sezone repriznim, premijernim, festivalskim i gostujućim programom označenim uključivošću te fokusom na izvedbeno, participirajuće i tijelo kao subjekt/objekt plesa i pokreta.

Repriznim izvedbama predstave Meduza autorice Zrinke Lukčec Kiko u utorak i srijedu, 3. i 4. listopada, otpočinje mjesečni program posvećen tijelu.

Slijede reprizne izvedbe predstave Translations koreografkinje Naomi Brant, u produkciji TSP/ Hrvatskog instituta za pokret i ples. Predstava je to koja je potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe. Predstava istražuje različite metode i alate opisa plesa i stvorena je posebno za nevizualna osjetila. Izvedbe su planirane za petak, 6. listopada u 20 sati te subotu, 7. listopada u 16, 18 i 20 sati.

I ove godine ZPC će ugosti dio programa Sounded Bodies festivala u organizaciji Udruge Domino, točnije premijernu izvedbu predstave Neuspjeh redatelja Gonzala Quintana. Premijera predstave, nastale u koprodukciji organizatora, Primavera dei Teatri te FIBA, predstavit će se u utorak, 10. listopada s početkom u 20 sati.

U petak i subotu, 13. i 14. listopada, publika će imati priliku pogledati novu, premijernu predstavu u produkciji i izvedbi Studija za suvremeni ples Žar ptica. Koreografiju potpisuje Sergiu Matis.

Reprizni blok rezidencijalnog projekta nastalog u koprodukciji de facto, TSP / HIPP i ZPC-a, autora Saše Božića i Somone Aughterlonyja – Agenda, publika će imati priliku popratiti od srijede do subote, 18., 19., 20. te 21. listopada s početkom u 20 sati.

U utorak, 24. listopada na programu će se naći Štimung Studija Liberdance i Rajka Pavlića.

U četvrtak, 26. listopada, slijede Žohari Marija Kovača i Studija za suvremeni ples, u okviru čijih će se matinejskih izvedbi u 9:30 te u 12 sati realizirati i ZPC-ov program razvoja publike Plesonauti. Plesonautima se ostvaruje suradnja s osnovnim i srednjim školama-partnerima, čiji učenici redovito posjećuju Zagrebački plesni centar, a sam program uključuje predavanja, radionice, gledanje predstava, razgovor o predstavama, kao i razgovor s izvođačima i autorima te predstavljanje zanimanja plesač, koreograf, oblikovatelj rasvjete i kazališni producent.

U petak, 27. listopada s početkom u 20 sati ZPC će ugostiti ovogodišnji plesni projekt podržan u okviru razvojno-koprodukcijskih aktivnosti regionalne mreže PAN-ADRIA – Memoria, autorice Male Kline. Projekt je nastao u produkciji ELIAS 2069 i Mercedes Klein te u koprodukciji članica Mreže.

Listopadski se reprizni, premijerni, festivalski i gostujući program ostvaruje u suradnji s umjetničkim organizacijama i udrugama: UO Plešimedo, Tjedan Suvremenog Plesa / Hrvatski institut za pokret i ples – HIPP, Studio za suvremeni ples, Udruga Domino, ELIAS 2069 & Mercedes Klein te organizacije članice PAN-ADRIA mreže / En-Knap, Kulturni centar Španski Borci, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Artisti Associati, Moment Maribor, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Mediteranski plesni centar i Zagrebački plesni centar.

Izvor: www.zagrebackiplesnicentar.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. listopada 2023.