Lipanjsko izdanje Filmskih večeri u Močvari

19. 6. 2024.

Lipanjsko izdanje Filmskih večeri u Močvari u srijedu, 19. lipnja u 20 sati donosi tri kratka filma koji svojom formom i sadržajem zadiru u snagu retrospektivnog pogleda.

Program će započeti projekcija filma Sjećanja u polaroidima (2024) Luke Duvančića, nastalog na radionici Slika>film u Kinoklubu Zagreb. Nakon toga uslijedit će projekcija kratkog dokumentarnog filma Dragi dida za tebe od Mie pismo (2022) redateljice Mije Martinović nastalog na Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Također oblikovan od serije fotografija, autorica uspostavlja svojevrsni dijalog s djedom čije je zanimljive dijapozitive i fotografije (kao i svoje crteže) pronašla u kutiji. Dijalog svakako uspostavlja i Sara Jurinčić u Valeriji (2023), no ona ga usmjerava na svoje pretkinje koje su predstavljene portretima s otočkog groblja.

U Močvari će se besplatno prikazati ova tri kratka filma, a zatim porazgovarati s autorima o povezanosti filma i sjećanja, tezi da je osobno najkreativnije i formalnim pristupima koji često zamagljuju granicu eksperimentalnog i dokumentarnog.

Gosti: Mia Martinović, Sara Jurinčić, Luka Duvančić

Moderira: Tibor Đurđev

Ulaz je besplatan.

Izvor: www.mochvara.hr, Kulturauzagrebu.hr