Lipanjski Tuškanac u gostima

22. 6. 2024.

Zadnji tjedan u lipnju Tuškanac u gostima obilježit će novim izdanjem Kratkog utorka, ovog puta posvećenog elementima apsurda u kinematografiji, dok je u sklopu programa Moj jedini film moguće pogledati krimi-dramu Wanda, jedino dugometražno redateljsko ostvarenje Barbare Loden poznato po snažnom zagovoru ženske neovisnosti.

Podnaslovljen kao Off-Beat Cinema: Polumaraton kontraintuitivne logike, Kratki utorak u utorak, 25. lipnja u 21 sat u Kulturno informativnom centru (KIC) donosi pet kratkometražnih filmova koji prkose konvencionalnim filmskim obrascima. Na rasporedu su: Oni dolaze bez srama – što se dogodilo Magdaleni Jung? (1983), Moguće u Michiganu (1983), Mještanin (1984), Zora zlog milenija (1988) i Nadmudri pogađača (2020). Program će virtualnim putem otvoriti John Waters.

Inspirirana novinskim tekstom o ženi koja je sudjelovala u pljački banke, krimi-drama Wanda (1970) na rasporedu je u srijedu, 26. lipnja u 21 sat, a prikazuje se u MM Centru. Intrigantno ostvarenje upečatljivim čini gluma same redateljice i scenaristice Barbare Loden, a film je ovjenčan nagradom Pasinetti za najbolji strani film 1970. godine te s pohvalama dočekan u feminističkim krugovima.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr