Lea Vidaković u Galeriji Prsten

Od srijede, 17. svibnja do nedjelje, 11. lipnja 2023. godine u Galeriji Prsten u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon) otvorena je izložba Obiteljski portret likovne i filmske umjetnice iz zajednice Hrvata iz Vojvodine Lee Vidaković (http://www.filmovi.hr/index.php?p=article&id=2968&fbclid=IwAR1fZlITC-_bn9jN2UCON8iMP80XNa0IKmdTzDEXlD5Y4Ie63DVA6k_1ZdI).

Projekt Obiteljski portret nastao je na doktorskom studiju na ADM/NTU u Singapuru 2020. godine. Animirana instalacija je praktični dio doktorskog istraživanja, teze koja se bavila prostornom naracijom za animirane sadržaje u galerijskim, muzejskim ili drugim javnim prostorima izvan kino-dvorana.

Instalacija se sastoji od sedam sinkroniziranih projekcija te prostornih instalacija sastavljenih od segmentiranih dijelova minijaturne kuće u kojoj se priča događa te lutaka korištenih u samoj animaciji. Animacije su izvedene u zahtjevnoj tehnici tradicionalnog lutka-filma te se u ovom radu miješaju estetike tradicionalnog i taktilnog lutka-filma s fragmentiranom naracijom u suvremenom, raščlanjenom, prostornom kontekstu.

Rad je inspiriran izrekom japanskog filozofa Daisaku Ikede koja kaže kako svaka obitelj ima svoje specifične okolnosti, ali i probleme koje samo ona može istinski razumjeti. To je poetična, mračna i pomalo humoristična priča u kojoj su obiteljski odnosi disecirani i stavljeni na stol. Radnja se događa u tiho nedjeljno popodne u aristokratskoj, obiteljskoj kući gdje je mir narušen kada Andrašev brat Zoltan dođe u nenajavljen posjet sa svojom 12-članom obitelji.

Zategnuti odnosi, propast aristokracije i skori raspad Austro-Ugarske Monarhije suptilno su nagoviješteni kroz nemir i tenziju. Tiha, nevidljiva sila koja prijeti razrušiti i obitelj i kuću u melankolično nedjeljno popodne.

Izložba je uvrštena u program ovogodišnjeg Animafesta (5.–10. lipnja 2023.).

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Izvor: www.hdlu.hrKulturauzagrebu.hr, 18. svibnja 2023.