Kultni film Fredericka Wisemana i ciklus mentalnog zdravlja

Travanjski program DokuKino otvara kultnim i zabranjivanim filmom Fredericka Wisemana u sklopu programa Hall of Fame Let iznad kukavičjeg gnijezda u stvarnosti: Ludilo u Titicutu. Redatelj nas vodi kroz jednu američku bolnicu za mentalno bolesne kriminalce, prikazujući kako zatvorenike tretiraju stražari, socijalni radnici i psihijatri. Film se može pogledati u četvrtak, 4. travnja u 19 sati.

Remek-djelo direktnog filma i dokumentarizma uopće (u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen 27. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena), film je izazvao lavinu reakcija i postao jedini američki film zabranjen za prikazivanje zbog navodnog kršenja privatnosti i digniteta pacijenata, te je nakon dugog sudskog spora koji je trajao više od dvadeset godina ipak pušten u distribuciju. Uvodnu riječ u film održat će filmska kritičarka Iva Rosandić.

Naredni vikend donosi projekcije nagrađivanog filma Nicolasa Philiberta Na Adamantu: Nitko nije savršen o centru za dnevnu skrb smješten na rijeci Seini u srcu Pariza. Dokumentarac iscrtava sigurno mjesto oko svojih protagonista i neintruzivnim im pristupom omogućuje da se slobodno izraze. Na programu je u subotu, 6. i nedjelju, 7. travnja u 21 sat.

U subotu u 19 sati na rasporedu je dokumentarac koji je na prestižnom Berlinaleu 2022. osvojio Kristalnog medvjeda (film za mlade) i Nagradu Teddy, Alis dvojca Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka. Govori o vježbi skupine djevojaka u skloništu za tinejdžerice u Bogoti koje zamišljaju životnu priču izmišljene kolegice Alis. Sve kreće kao nevina igra, ali se uskoro počinje stapati sa stvarnošću i djevojke dobivaju način da vlastita iskustva pogledaju iz drugačije perspektive.

U nedjelju će se prikazati odvažan film nagrađen na prošlogodišnjem ZagrebDoxu Velikim pečatom, Manifest, koji potpisuje Angie Vinchito. Riječ je o found footage dokumentarcu koji je u potpunosti sačinjen od često šokantnih videa koje su ruski tinejdžeri stavljali na društvene mreže, od nevinih jutarnjih rituala do velikih evakuacija. Ovaj duhoviti i bolni prikaz generacije izgubljene pod čizmom diktature pokazuje kako nedužne žrtve u iskrivljenom sistemu okrutnost uče širiti dalje.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 3. travnja 2024.