Kućni ljubimci u antici

Od srijede, 31. svibnja do petka, 1. rujna 2023. u Arheološkom muzeju u Zagrebu moguće je razgledati izložbu Semper fidelis – kućni ljubimci u antici. Izložba je ponovo postavljena, nakon što je bila privremeno sklonjena zbog tekuće obnove na oštećenjima nastalima u potresu u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ulaz je besplatan.

Riječ je o prvoj izložbi u ciklusu manjih izložbi na kojima se interpretiraju teme iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Ideja je autorice, kustosice Arheološkog muzeja u Zagrebu Nine Gostinski, zasebnim izložbama prikazati publici manje poznate segmente svakodnevnog života antike koje se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa prema životinjama. Tako danas raširena praksa udomljavanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane, čiji je raspon životinja varirao od uobičajenijih pasa, mačaka i ptica, pa sve do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.

Na izložbi Semper fidelis – kućni ljubimci u antici može se pogledati 50-ak predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu s raznim prikazima životinja koje su se u Rimskom Carstvu smatrale ljubimcima. 

Radno vrijeme

utorak, srijeda, petak 12–16 sati

četvrtak 12–18 sati

subota 10–14 sati

Izvor: www.amz.hrKulturauzagrebu.hr, 26. svibnja 2023.