Krleža / Dijalozi u Kranjčaru

24. 6. 2024.

U ponedjeljak, 24. lipnja u 19 sati u Galeriji Kranjčar (Kaptol 26) kao uvod u 13. festival Miroslav Krleža (28.6. – 7.7. 2024.) otvara se izložba Krleža / Dijalozi. Govore: Frano Dulibić i Goran Matović.

Festival Miroslav Krleža nastavlja propitivati odnos suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno utjecao na modernu hrvatsku umjetnost što se manifestiralo u nizu opusa – od Babića, Hegedušića i Augustinčića, preko Svečnjaka, Radauša, Vanište i Stančića do Boureka i Marije Ujević-Galetović, Šercara i Kauzlarića. Naime, malo koji je značajni slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao crnu mrlju, bilo kao crvenu krpu.

Nakon dijaloga Krleža – Babić, Krleža – Bućan, Krleža – Vrkljan, Krleža – Vaništa, Krleža – Dobrović, Krleža / Dijalozi / Grgur Akrap, Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Željko Kipke, Koraljka Kovač, Matko Vekić, Anabel Zanze, ove godine u Galeriji Kranjčar organizirana je izložba Krleža / Dijalozi / Paulina Jazvić, Tisja Kljaković Braić, Ivona Jurić, Ivan Prerad, Koraljka Kovač, Lovro Lapuh, Roberta Vilić. U prostoru Galerije Kranjčar u odgovarajućoj dramaturgiji postavit će se slike i kolaži istaknutih umjetnica i umjetnika.

U sklopu istog festivala u utorak, 2. srpnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici može se pogledati izložba IZ AUTOROVA PERA – RUKOPISNA GRAĐA MIROSLAVA KRLEŽE. Sudjeluju: Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Ivanka Stričević, Irena Galić Bešker, Goran Matović, Antonija Stanišić Šperanda.

Izvor: www.kranjcar.hr, Kulturauzagrebu.hr