Kritička dramaturgija

Drugo izdanje Kritičke dramaturgije, jednotjednog događanja u organizaciji Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) i udruge Kurziv, nakladnika portala Kulturpunkt, održat će se od 19. do 26. svibnja.

Kritička dramaturgija bavi se humorom kao sredstvom (društvene) kritike i umjetničkom metodom, materijom i strategijom. Zamišljena kao prostor susreta za sve one koje zanima istraživanje humora u kulturi i umjetnosti, Kritička dramaturgija uključuje formate radnih grupa (vođenih suradničkih procesa), javnih razgovora te umjetnički program.

Uz radne grupe i razgovorni program i tribine, ove godine predstavlja se i umjetnički program u suradnji s Kinoklubom Zagreb i KunstTeatrom.

Umjetnički program započinje 19. svibnja u 18 sati u Kinoklubu Zagreb uz Radikalnu blesavoću amaterizma, projekciju kratkih filmova iz produkcije Kinokluba Zagreb u selekciji Luke Ostojića. Ovaj kinoklubaš, književni (nadri)liječnik i mračni objekt sprdnje odabrao je skup filmova koji „krše filmske i društvene konvencije, ali ponajprije nam dopuštaju da budemo blesavi bez ikakvih ograničenja”. Uz projekciju filmova, u okviru programa, a u suradnji s Kunst Teatrom, 21. svibnja u 20 sati naći će se i izvedba u hibridnoj formi izvedbenog predavanja i stand-upa – this is my truth tell me yours dramaturginje Jasne Jasne Žmak.

Izvor: www.kulturpunkt.hrKulturauzagrebu.hr, 13. svibnja 2023.