Kritička dramaturgija – predavanje i izvedba

Od srijede, 17. travnja do petka, 3. svibnja u sklopu programa Kritičke dramaturgije, o povezivanju umjetničkih, teorijskih i ostalih kulturnih praksi koje svoj kontekst promišljaju kritički, među ostalim izvodi se i sljedeći umjetničko-diskurzivni dio manifestacije:

četvrtak, 18. travnja, 19 sati, Udruženje hrvatskih arhitekata

Oksana Timofejeva: Što je duša? – predavanje koje će ocrtati nekoliko perspektiva o mogućim novim, alternativnim shvaćanjima starinske duše

Koncept duše može se činiti zastarjelim. Međutim, čak i u današnjoj sekularnoj kulturi i filozofiji nakon smrti Boga, koja se melankolično oslanja na korporealnost svijeta, ovaj koncept zasjenjen je manifestacijom tijela i ne nestaje nego opstaje, ponegdje i ponekad, skriven pod različitim imenima. Prednost je filozofskih koncepata što nikada zapravo ne zastarijevaju. Može ih se odbaciti, ali i reciklirati kako bi se koristili na nov način.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

petak, 19. travnja, 19.30, Pogon Jedinstvo

Krõõt Juurak: Lekcija – izvedba, u programskoj suradnji s Galerijom Močvara

Proces proba za Lekciju uključivao je uvide iz psihoanalitičkih sesija koje su trajale više od dvije godine, a terapija je u ovom slučaju bila materijal ili proba za izvedbu. Za ovaj komad je ključno pitanje autentičnosti – sposobnosti da se gane, nasmije, plače ili ostane ravnodušan.

Ulaz na izvedbu je besplatan i nije potrebna prethodna najava.

Izvor: www.pogon.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. travnja 2024.