Krčmarica Purgerica na Opatovini

38. Zagrebačko histrionsko ljeto održava se od četvrtka, 6. srpnja do subote, 2. rujna na Opatovini. 6 i 7. izvedena je pretpremijera a 8. srpnja i službeno otvaranje s predstavom  Krčmarica Purgerica prema drami Carla Goldonija.

Carlo Goldoni sredinom 18. stoljeća napisao je Gostioničarku Mirandolinu, jednu u nizu vrlo uspješnih komedija u kojima je odbacio tada već istrošene konvencije komedije dell’arte i na pozornicu izveo likove kakvi su se susretali na mletačkim kanalima, salonima i gostionicama. Venecijanka Mirandolina točno 270 godina nakon praizvedbe na histrionsku pozornicu stupa kao Barica, krčmarica-Purgerica, naša suvremenica. Barica je središte svojega maloga svemira, art cafféa Kod Purgerice smještenog u povijesnoj Prišlinovoj kuli na Opatovini. Oko Barice kao sateliti obigravaju muškarci privučeni neodoljivom gravitacijskom silom njezina šarma i ljepote, a Barica u toj igri uživa jednako kao i njezini udvarači. Barica kao prava meštrica ceremonije vješto dirigira svime dok jednoga dana u njezin kafić ne dođe Jura, samoproglašeni ženomrzac. Za Baricu je to izazov – na ljubav ili smrt.

Redatelj je Dražen Ferenčina, asistentica redatelja Petra Mrduljaš koja potpisuje i adaptaciju, kostimografkinja Marita Čopo, a scenograf Enes Hodžić. U predstavi glume: Dea Presečki, Marko Hergešić, Lara Nekić, Bogdan Ilić, Jakov Zovko, Ivan Grčić, Klara Fiolić i Denis Bosak.

Izvor: www.histrion.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. lipnja 2023.