Kraljevna koja slijedi vlastite želje i snove

Piše: Petra Jelača, 4. travnja 2023.

Ciklus teatra Poco loco Priča mi se priča, posebno predstava Kraljevna na zrnu graška primjer je teatra koji se na vrlo dovitljiv, duhovit i umjetnički zreo način obraća djeci a u podtekstu i odraslima, odnosno roditeljima. Oba su sloja vješto vođena, tako da se onaj namijenjen dječjoj recepciji ne narušava i ne kontaminira suvišnim značenjima a ostaje čitljiv za odraslu populaciju.

Čitav je ciklus ovakvih priča zamišljen u okviru projekta Priča mi se priča, pa ga je svakako vrijedno izdvojiti jer trenutno broji 29 dramatiziranih priča i bajki u kojima sudjeluje četiri, pet ili šest izvođača, s animiranim ilustracijama na grafoskopu, te nizom instrumenata koje glumci uživo sviraju.

U režiji Renate Carole Gatice, dramatizaciji Zrinke Kušević prema priči Hansa Christiana Andersena, Kraljevnu na zrnu graška izvode tri glumice i jedan glumac: Maja Katić, Zrinka Kušević, Maja Kovač i Vedran Komerički. Ilustratorica slika na grafoskopu je Ana Kolega, dok su za pjevane i svirane songove zaslužni Fabijan Komljenović i Zrinka Kušević.

Tekst Hansa Christiana Andersena dramaturška je okosnica scenskog pripovijedanja, raspodijeljen na glumce-naratore, svirače i pjevače te na projekcije na grafoskopu koji predstavljaju scensko zbivanje, a glumci ga komentiraju i glasovno interpretiraju, s tim da je protagonist zbivanja kraljević kojemu majka traži zaručnicu, kraljevnu, a on je prilično poseban i izbirljiv i često pita zvijezde i nebo što da radi. Sve mora biti savršeno. Zvijezde su mu i pomogle, pa tako zaklon od kiše u njegovom dvorcu potraži djevojka koja prođe svima poznati majčin test od dvadeset perina ispod kojih osjeti jedno jedino zrno graška. Štoviše, muči je čitavu noć. Priča ima sretan završetak; kraljević uz pomoć zvijezda i prsta sudbine slijedi vlastite a ne tuđe želje i snove, a naracija je zanimljivo osvježena kritičko-duhovitim opaskama o horoskopima i astrološkim gibanjima prema kojima mnogi suvremeni roditelji osluškuju vlastito srce.

© Petra Jelača, Kulturauzagrebu.hr, 4. travnja 2023.