Koncerti Violinmusic4all

Koncert djece i mladih s oštećenjima sluha, razvojnim i zdravstvenim poteškoćama Violinmusic4all održava se u Župi svetog Leopolda Mandića Ljubljanica – Voltino (Dragutina Golika 42) u četvrtak, 16. svibnja s početkom u 19:30 sati te 26. svibnja u 11 sati u Maloj dvorani Lisinski u sklopu manifestacije Glazbeni piknik.

I nakon višestoljetne uporabe, violina kao kraljica instrumenata još uvijek ima skrivene tajne. Jednu od njih otkrila je hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je nakon desetljeća istraživanja razvila inovativnu metodu podučavanja sviranja violine.​

Posebnost metode jest u tome da se ne temelji na sluhu i tonalizaciji, što je osnova klasičnog načina podučavanja sviranja, već na osjetu dodira i vibracija.

Svaka nota ima svoju vibraciju koju izvođač osjeća kroz cijelo tijelo. Pri sviranju ne rezonira samo violina već i prsni koš svirača, što pomaže gluhim osobama, ali i osobama s poteškoćama u razvoju da potpunije osjete titraje kroz kožu, kosti, krv i pluća, što ima izravan utjecaj na srce i druge organe. ​

„Violinmusic4all je vrijedan svjetski projekt koji daje novi uvid u glazbu, a ima i posebnu kulturnu važnost zbog onoga što daje svijetu. Projekt donosi novu nadu i novi kulturni smjer velikom broju ljudi koji nisu u mogućnosti čuti glazbu, ali im je omogućeno da stječu nove vještine te svoje znanje prezentiraju publici kroz Renatinu sjajnu metodu.“ (Julian Rachlin, violinist)

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. svibnja 2024.