Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato

Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato održat će se u utorak, 28. studenoga u 20 sati u Laubi. Koncert donosi vrijedna ostvarenja ruskih skladatelja 19. i 20. stoljeća. Zbor HRT-a izvest će neke od najljepših skladbi zborske literature koje krasi spoj tradicije i tadašnje suvremenosti. Antologijske i vokalno raskošne skladbe, koje slave bogatstvo ljudskog glasa, za ovu priliku odabrao je uspješan mladi dirigent Ivan Hut, koji će ravnati izvedbom.

Na programu su Vokaliza i Kerubinska pjesma iz Liturgije sv. Ivana Zlatoustog Sergeja Rahmanjinova, zborski ciklus Himne i molitve kao i Puškinov vijenac Georgija Sviridova, izbor iz Deset zborskih skladbi Pavela Česnokova, te Magnificat Césara Cuia. U nekim je stavcima Liturgije Sergej Rahmanjinov načinio iskorak ka modernosti, dok su pojedini, poput Iže heruvimi (Kerubinska pjesma), oblikovani u duhu tradicije, uz prepoznatljivu bujnost skladateljeva kasnoromantičarskog izričaja. Vokaliza, jedno od Rahmanjinovljevih najpoznatijih vokalnih ostvarenja, izvorno za glas i klavir, zazvučat će ovaj put u obradi za zbor čiji je autor Antoine Dessen.

Osobito se vrijednim ostvarenjem pravoslavne sakralne glazbe 20. stoljeća smatra monumentalni zborski ciklus Himne i molitve Georgija Sviridova, koji uglazbljuje liturgijske tekstove i psalme za zbor a cappella u tradiciji ruskog pravoslavnog pjevanja obogaćene autorovim harmonijama i teksturama. Puškinov vijenac je pak Sviridovljevo svjetovno odavanje počasti ruskoj tradiciji i kulturi živopisnim i evokativnim uglazbljenjem poezije omiljenog ruskog pjesnika. Od više od 500 zborskih djela Pavela Česnokova, čak 400 čini liturgijska glazba, među kojom su i uglazbljenja brojnih samostalnih tekstova koji se koriste u obredima, poput onih u ciklusu Deset zborskih skladbi, op. 27. 

César Cui je pak skladatelj koji se kao pripadnik Ruske petorice, poznate i kao Moćna gomilica, sredinom 19. stoljeća zalagao za nacionalne ideje i stvaranje ruskog tipa glazbe i tako znatno utjecao na stvaralaštvo sljedećih generacija svojih sunarodnjaka, među kojima su već spomenuti autori. Tek prema kraju života zainteresirao se za sakralnu glazbu; njegov Magnificat ipak je više koncertno negoli crkveno ostvarenje, s neočekivanim rješenjima i grandioznim vrhuncima.

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 22. studenoga 2023.