Koncert Zagrebačke filharmonije: Astor Piazolla – Libertango

U petak, 3. prosinca u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski Zagrebačka filharmonija izvest će glazbenu posvetu argentinskom glazbenom geniju – velikom i neponovljivom Ástoru Piazzolli. Na koncertu će nastupiti i gostujući glazbenik Cesare Chiacchiaretta na bandoneoneu te sopranistica Marija Vidović pod dirigentskim vodstvom Mirana Vaupotića.

Zagrebačka filharmonija pridružuje se najvećim svjetskim orkestrima koji će se u povodu 100. obljetnice rođenja brojnim koncertima i izvedbama nakloniti „kralju Novoga tanga“, slavnom argentinskom bandoneonistu i skladatelju Ástoru Piazzolli. Na spomen njegova imena prva asocijacija je – tango. U rodnoj Argentini, koja ga je za života osporavala, Piazzolla je danas nacionalni heroj. Zračna luka njegove rodne Mar del Plate nosi njegovo ime, glazbeni konzervatorij u Buenos Airesu također. Voljeli su ga i Rostropovič i Chick Correa i Yo Yo Ma, i kultni Gotan Project i slavna Grace Jones. Google je 11. ožujka Piazzolli posvetio svoju naslovnicu, a Zagrebačka filharmonija u Off-ciklusu priprema koncertni omaž tome velikom argentinskom umjetniku. 

Maestro Miran Vaupotić – i sam vrsni poznavatelj Piazzollina opusa, za zagrebački koncert priprema reprezentativni izbor iz skladateljeva opusa.