Koncert violinista Carlosa Damasa, pijanistice Anike Vavić i Zagrebačke filharmonije

U subotu, 23. travnja u 19:30 sati u Velikoj dvorani Lisinski održat će se koncert violinista Carlosa Damasa, pijanistice Anike Vavić i Zagrebačke filharmonije pod vodstvom dirigenta Tončija Bilića, uz potporu Veleposlanstva Portugala u Zagrebu. Na programu će biti Španjolski capriccio, op. 34 Nikolaja Rimski-Korsakova, Koncert za violinu i orkestar u F-duru, op. 20 Édouarda Laloa te Treći koncert u C-duru za glasovir i orkestar, op. 26 Sergeja Prokofjeva.

Anika Vavić jedna je od najprominentnijih pijanistica umjetničke metropole u srcu Europe, carskoga grada Beča! Njezin raskošni talent otvorio joj je vrata najvećih i najpoznatijih svjetskih glazbenih dvorana i omogućio da krene „zvjezdanim stazama“: kao solistica održala je recitale u njujorškom Carnegie Hallu, vašingtonskom Kennedy Centeru, londonskom Wigmore Hallu, amsterdamskom Concertgebouwu i, dakako, u bečkom Musikvereinu. Nastupala je uz najveće svjetske orkestre (Orkestar Marijinskog kazališta iz Sankt Peterburga, Londonski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar Austrijskoga radija i dr.) i surađivala s uglednim dirigentima, kao što su Valerij Gergijev, Andrés Orozco-Estrada ili Paavo Järvi. 

Prokofjevljev Treći glasovirski koncert, koji će Anika interpretirati u Zagrebu, briljantno je i virtuozno djelo klasicističke ljepote, puno najčišće životne radosti, ushićenja i istinskog užitka u glazbovanju. Remek-djelo svjetske violinističke literature, zanosni Laloov Koncert za violinu i orkestar, op. 20 upravo opojno lijepih melodijskih linija, utkanih u raskošno kasnoromantično orkestralno ruho, u ovoj prilici imat ćemo priliku čuti u interpretaciji najpoznatijega portugalskog violinista srednje generacije – Carlosa Damasa, kojega glazbena kritika s pravom uspoređuje s najvećim violinistima današnjice, Thomasom Zehetmairom i Gidonom Kremerom, ali i legendarnim Henrykom Szeryngom. Koncertira diljem svijeta, surađuje s poznatim svjetskim orkestrima i svira na glasovitoj violini Ex-Isham iz 1763. velikoga talijanskog graditelja violina G. B. Gabriellija.