Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanistice Martine Filjak

U četvrtak, 31. ožujka 2022. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanistice Martine Filjak iz Majstorskog ciklusa, pod dirigentskim vodstvom Pascala Rophéa. Na programu su Istarska suita Natka Devčića, 3. koncert za klavir i orkestar u E-duru, Sz 119 Béle Bartóka te Žar ptica, suita (1945.) Igora Stravinskog.

Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac, akademik Natko Devčić svoje je javno umjetničko djelovanje počeo uoči Drugog svjetskog rata, a prvi istinski skladateljski uspjeh doživio je 1948. Istarskom suitom. Osim što se njome nadovezao na tradiciju ideologije nacionalnog smjera, istaknuo je istarski folklor te ulogu malih intervala istarskog idioma kao neiscrpne izvore svojega nadahnuća i proučavanja. 

Simfonijski orkestar HRT-a drugi put u ovoj sezoni predvodi maestro Pascal Rophé, koji iduće sezone preuzima mjesto šefa dirigenta. Cijenjen kao izniman tumač novije i suvremene glazbe, idealan je predvodnik programa koji u nastavku donosi nastup naše sjajne pijanistice Martine Filjak. Neumorno nižući uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, upravo se vratila s trijumfalnog gostovanja u SAD-u! 

Majstorski ciklus vraća se kako bi tumačila Treći koncert za klavir i orkestar Béle Bartóka. Djelo je nastalo 1945. nakon skladateljeva odlaska iz rodne Mađarske u SAD po izbijanju Drugog svjetskog rata, u sumrak njegova života okončanog bolešću, što je možda bio i razlog promjene izričaja u ovome djelu, okretanja jednostavnosti i sažetosti izraza. 

Iste, 1945. godine, za potrebe američkog izdavača, Igor Stravinski napisao je treću verziju suite prema svojemu glasovitom baletu Žar ptica. Bogata glazbena karakterizacija bajkovite radnje folklornog izvora podarila je suiti obilje orkestralnih boja, ritmike, melodike, harmonija i metarskog protoka koje dočaravaju lepršanje perja Žar ptice, svijet zlog čarobnjaka Kaščeja, ples princeza, slavlje i narodne plesove…  

Prema novoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama više nisu potrebne EU digitalne COVID potvrde. Nošenje zaštitnih maski za lice i dalje je obvezatno radi uzajamne sigurnosti.