Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanista Nelsona Goernera

U četvrtak, 6. travnja 2023. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanista Belsona Goernera pod vodstvom dirigenta Pascala Rophéa.

Najavljujući svoju prvu koncertnu sezonu kao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Pascal Rophé ponosno je istaknuo gostovanje jednog od najvećih pijanista današnjice – Nelsona Goernera. Argentinski umjetnik zadivljuje izvedbama najviše umjetničke i poetske kvalitete, koje prenosi s osobitim uvjerenjem. S nestrpljenjem iščekujemo njegovo tumačenje prvog Koncerta za klavir i orkestar Franza Liszta, u kojemu se skladatelj radikalno odmaknuo od do tada popularnih virtuoznih koncerata kako bi stvorio novu vrstu formalnog jedinstva i tematske povezanosti.

Zahvaljujući osobitim postupcima tzv. mikropolifonije i/li harmonijske kristalizacije, skladba Lontano Györgyja Ligetija osvojila je ne samo koncertne repertoare već i filmsku umjetnost. „Polifonija je sama po sebi gotovo neprimjetna, ali njezin harmonijski učinak predstavlja unutarnju glazbenu radnju: ono što se vidi u partituri je polifonija, ali ono što se čuje je harmonija“, pojasnio je autor. Nešto drugačija glazbena sredstva koristio je Benjamin Britten kako bi postigao osebujan ugođaj morskoga krajolika u interludijima iz opere Peter Grimes.

Glazbu za pantomimu Čudesni mandarin Béla Bartók smatrao je jednim od svojim najboljih ostvarenja. Moralno provokativnoj priči, zbog koje je predstava povučena s repertoara odmah nakon premijere 1926. u Kölnu, pristupio je, u glazbenom smislu, kao mozaiku, koristeći kratke, intervalski određene tonske uzorke promjenjive jasnoće i gustoće teksture što je pratio odgovarajući porast napetosti. Naknadnim revizijama, skladatelj je postigao istinski simfonijski koncept utemeljen na vlastitim simbolima ljubavi i žudnje.

Program: 

György Ligeti: Lontano, za orkestar
Benjamin Britten: Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes
Franz Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es-duru, S. 124
Béla Bartók: Čudesni mandarin, suita, op. 19 

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 3. travnja 2023.