Koncert Simfonijskog orkestra HNK-a i violinista Romana Simovića

U četvrtak, 7. travnja 2022.u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Kad violina pirpovijeda Simfonijskog orkestra HNK-a i violinista Romana Simovića, iz Majstorskog ciklusa, pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića. Na programu će biti Papandopulov Koncert za violinu i orkestar te Korsakova Šeherezada, op. 35.

Virtuozi se ponovno udružuju u Majstorskom ciklusu! Svojim uspjesima na pozicijama šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija i prvog stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, odnosno koncertnog majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Ivan Repušić i Roman Simović neprestano zadivljuju te im pridodaju nove. Još pamtimo njihove zajedničke nastupe iz 2016. i 2019. godine uz Simfonijski orkestar HRT-a, a sada se udružuju u novome tumačenju partiture hrvatskoga velikana Borisa Papandopula. Njegov Koncert za violinu i orkestar, nastao 1943. godine, svjedočanstvo je skladateljeve melodijske invencije i dosegnute punine skladateljske zrelosti. 

Programu se pridružuje simfonijska suita Šeherezada, jedno od najpopularnijih, najevokativnijih i najsjajnijih orkestralnih djela Nikolaja Rimski-Korsakova. Poput svojih suvremenika, i Korsakova su, osim ruskih narodnih motiva, privlačili i egzotični, poglavito istočnjački, orijentalni motivi. „Program koji sam slijedio pišući Šeherezadu, sastojao se od zasebnih, nepovezanih epizoda i slika iz Tisuću i jedne noći, koje su razbacane u sva četiri stavka moje suite; More i Sinbadov brod, Pripovijest carevića Kalendera, Carević i carevna te Bagdadski praznik. More. Brod koji se razbija o stijenu s mjedenim jahačem“, zapisao je skladatelj o djelu koje na spektakularan način spaja blještavu orkestraciju i orijentalne motive.