Koncert rumunjskog Nacionalnog komornog zbora Madrigal – Marin Constantin u Lisinskom

U četvrtak, 6. lipnja 2022. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert rumunjskog Nacionalnog komornog zbora Madrigal – Marin Constantin. Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske u Republici Hrvatskoj. 

Nacionalni komorni zbor Madrigal – Marin Constantin simbol je rumunjskoga i svjetskoga glazbenog života. U gotovo 60 godina, koliko je prošlo otkad je ansambl osnovao legendarni glazbenik i dirigent Marin Constantin, Zbor je održao blizu pet tisuća koncerata diljem svijeta postavši zaštitnim znakom rumunjske kulture. Uzorne standarde u komornoj zborskoj glazbi postavio je svojim jedinstvenim konceptom koji čine osobita zvučnost, stereofoničan raspored na pozornici te impresivni kostimi članova Zbora.

Repertoar Zbora usredotočen je na glazbu europske renesanse, gregorijanske i bizantske napjeve, tradicionalne popijevke te skladbe klasične i suvremene rumunjske i svjetske glazbene literature.Zbor je javna ustanova od nacionalnog značaja u okviru rumunjskoga Ministarstva kulture. Počasni ravnatelj Zbora ugledni je dirigent Ion Marin, glavna dirigentica je Anna Ungureanu, učenica maestra Marina Constantina, a od 2016. godine drugi je dirigent Cezar Verlan.

Godine 2016. Nacionalni komorni zbor Madrigal – Marin Constantin imenovan je Veleposlanikom slobode, nade i mira i dobitnik je nagrade Jean Nussbaum i Eleanor Roosevelt koja je ansamblu uručena u sjedištu Ujedinjenih naroda, Palači naroda u Ženevi. Prošle je godine Zbor pokrenuo program međunarodne komunikacije kojim izvodi državne himne brojnih zemalja po najvišim akustičnim i vizualnim standardima te je dosad snimio i objavio 25 himni. Posljednjih 10-ak godina Madrigal provodi nacionalni program društvene integracije Cantus Mundi, u suradnji s idejnim začetnikom programa, Ionom Marinom, u okviru kojeg djecu iz obitelji skromnijeg materijalnog statusa podučavaju pjevanju. Program je povezao više od 1680 zborova i 60 000 djece iz Rumunjske i dijaspore.Nakon 59 godina neprekidnog rada, Madrigal nastavlja svoja putovanja kulturne diplomacije kao jedan od najdugovječnijih i najhvaljenijih europskih vokalnih ansambala. Izvanserijsko umijeće glazbovanja članova zbora Madrigal – Marin Constantin, od kojih je svaki pjevač istinski solist-virtuoz, kao i atraktivni vizualni, scenski nastup, jamstvo su nezaboravnog glazbenog doživljaja: večer trijumfalne vokalne glazbe i vrhunaca zborske umjetnosti!