Koncert pijanista Darija Sabola i flautistice Dijane Bistrović

U sklopu proslave Dana grada Zagreba te ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom Novi val klasike, u četvrtak, 1. lipnja 2023. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb održat će se koncert pijanista Darija Sabola i flautistice Dijane Bistrović.

Dario Sabol svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je na Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi profesorice Ivanke Brkanović. Osim maturalne diplome, stekao je u toj školi i istinsku ljubav prema glazbi koju danas emitira kroz nastavu korepeticije, klavira i komorne glazbe na istoj instituciji u ulozi profesora. U pijanističkom, pedagoškom, a i sveopćem glazbenom rastu, napretku i sazrijevanju najveću je ulogu odigrao prof. Đuro Tikvica kod kojeg je 2011. diplomirao s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a interes za komornu glazbu koji se rano u studiju pojavio, prepoznao je i najviše oblikovao prof. Pavle Zajcev. Dodatno znanje u ovim poljima, ali i literaturi solo pjesme, stječe i usavršava u klasi prof. Stephana Möllera na prestižnom Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču.

Dijana Bistrović osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Daruvaru. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl – Zupan, gdje je i diplomirala 2017. godine. Za vrijeme školovanja sudjelovala je na mnogim natjecanjima iz flaute i komorne glazbe i osvajala brojne nagrade. 2016. je osvojila drugu nagradu na natjecanju Papandopulo i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora (Bruno Bjelinski: Dona Cupidis). Dobitnica je nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda za nastup na tribini Darko Lukić 2020.

PROGRAM:


A. Kabiljo: Prelepi Zagreb moj, iz suite Putujuća flauta

O. Taktakishvili: Sonata za flautu i klavir
I. Allegro cantabile
II. Aria
III. Allegro scherzando

B. Šipuš: Soanatina za flautu i klavir (posvećeno Božidaru Kuncu)
I. Allegro robusto
II. Adagio cantabile

M. Esih: Pikulir za piccolo i klavir

Francis Poulenc: Sonata za obou i klavir (obrada za piccolo flautu i klavir)
I. Elégie (Paisiblement, Sans Presser)
II. Scherzo (Très animé)
III. Déploration (Très calme)

Ulaz je besplatan.

Izvor: www.czk-novi-zagreb.hrKulturauzagrebu.hr, 25. svibnja 2023.