Koncert pijanista Alessandra Vene u Lisinskom

U ponedjeljak, 13. ožujka u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski održat će se koncert talijanskog pijanista Alessandra Vene, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Na programu su djela Christopha Willibalda Glucka, Muzija Clementija, Francisca Tárrega, Paula Salernija, Nina Rota, Giuseppea Lupisa, Ottorina Respighija, Frédérica Chopina, Sergeja Rahmanjinova i Philippa Glassa.

Alessandro Vena je međunarodno priznat pijanist čiji repertoar obuhvaća djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe, posebno iz razdoblja romantizma (najviše Chopinova djela). Nakon studija glasovira, čembala i didaktike, usavršavao se na Akademiji Rubinstein u Rimu kod Carla Grante i Sache Bajcica, nakon čega počinje uspješnu koncertnu karijeru nastupima u Italiji i u inozemstvu. 

Njegovu međunarodnu karijeru obilježavaju solistički nastupi u najvažnijim dvoranama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te pedagoški rad i držanje majstorskih tečajeva na konzervatorijima u Italiji te europskim i američkim sveučilištima. Kao solist nastupao je s brojnim prestižnim orkestrima poput Simfonijskoga orkestra Ruske državne filharmonije Čajkovski, Bugarskoga državnog filharmonijskog orkestra iz Vidina i Filharmonijom Sankt Peterburga. Zaposlen je na Državnom konzervatoriju u Potenzi kao profesor glasovira.