Koncert orguljaša Camerona Carpentera u Lisinskom

U subotu, 13. studenoga u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert orguljskog virtuoza Camerona Carpentera.

On je ekscentričan i bachocentričan, on je jedinstven, on je najveći virtuoz orgulja koji je od starog crkvenog i koncertnog glazbala učinio najuzbudljiviji instrument 21. stoljeća. On je Cameron Carpenter, jedan od najosebujnijih svjetskih orguljaša. Počevši od njegove medijske prezentacije do repertoara koji izvodi, taj enfant terrible, kako su ga prozvali mediji, istovremeno izaziva divljenje i negodovanje publike i glazbene kritike. Njegova dva prethodna koncerta u ciklusu Lisinski subotom ubrajaju se među najčudesnija iskustva ne samo za publiku nego i za život raskošnih orgulja Lisinskog.

Nitko poput Camerona nije tako veličanstveno otkrio i pokazao mogućnosti „kraljice instrumenata“, a posljednji put hrvatskoj je publici predstavio i vlastite orgulje izrađene prema svojim orguljaškim snovima i uputama te posebno za njega konstruirane i proizvedene „međunarodne putujuće orgulje“. Instrument s kojim putuje po svijetu fantastičan je spoj zvukova svih najvećih svjetskih orgulja, akustičnog, elektroničkog i digitalnog načina proizvodnje zvuka. Nema glazbe koju taj Amerikanac ne može odsvirati na orguljama.

Još je kao dječak na tom glazbalu svirao vlastitu orguljašku obradu, ni manje ni više nego Petu simfoniju Gustava Mahlera. I dok ga ugledni njemački tjednik Die Zeit opisuje kao „palog anđela koji orguljama vraća njihov izvorni grijeh“, Cameron Carpenter osim po virtuoznoj izvedbi, pažnju šire (neglazbene) javnosti privlači nekonvencionalnim životnim stilom, dijametralno suprotnim od predodžbe o orguljašu, ali i o klasičnom glazbeniku općenito; od neobičnih odjevnih kombinacija, poput šljokičastih kombinezona i prozirnih majica, do izazovnih fotografija koje koketiraju s umjetnikovom seksualnošću i općenito neuobičajenim životnim stilom.