Koncert Moravske filharmonije Olomouc u Lisinskom

U četvrtak, 7. srpnja u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se svečani koncert u povodu početka predsjedanja Republike Češke Vijećem Europske unije. Koncert organizira Veleposlanstvo Republike Češke u suradnji sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Koncertom će ravnati dirigent Debashish Chaudhuri.

Moravska filharmonija Olomouc jedan je od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj. Sjedište mu je u povijesnoj prijestolnici Moravske, gradu Olomoucu, a posljednjih je sedamdeset godina glavni pokretač glazbenih aktivnosti u regiji. Na njegov umjetnički razvoj izravno su utjecale istaknute osobnosti češke i međunarodne glazbene scene, među kojima su dirigenti Otto Klemperer i Václav Neumann, violinisti Josef Suk i Gidon Kremer te violončelist Pierre Fournier. Moravska filharmonija tijekom svoje duge povijesti oblikovala je iznimno širok, bogat i raznovrstan repertoar. Orkestar je autentični izvođač čeških klasika, kao što su Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček i Bohuslav Martinů. 

Debashish Chaudhuri (Calcutta, 1975) prvi je Indijac koji je studirao na Praškom konzervatoriju, a nakon Zubina Mehte, i prvi indijski student na Glazbenoj akademiji Chigiana u Sieni u Italiji (klasa Gianluigija Gelmettija). Surađivao je s više vodećih europskih orkestara, a s Filharmonijskim orkestrom Bohuslav Martinů održao je, 2016. i 2018., prve turneje nekoga češkog ansambla po Indiji nakon više od pola stoljeća. Iznimna originalnost, proživljenost, temperament i opsežan repertoar ono je što ga čini prepoznatljivim u svijetu glazbe. Angažirani je tragač za zaboravljenim i zanemarenim djelima pa je stekao ugled kao dirigent brojnih praizvedbi u suradnji s brojnim orkestrima, uključujući širok raspon djela nadahnutih Indijom i Azijom. Dobitnik je najviše indijske državne nagrade za doprinos i postignuća u glazbi, kao i Medalje za zasluge u diplomaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke. Njegova glazbena osjećajnost i zadivljujuće interpretacije, koje izvor nalaze u jedinstvenoj sprezi indijske i europske kulture, čine svako njegovo koncertno gostovanje vrhunskim umjetničkim doživljajem.