Koncert Majstori simfonizma u Lisinskom

U četvrtak, 10. veljače u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa pod dirigentskim vodstvom Enrica Dinda, uz nastup solista na rogu Alessia Allegrinija. Na programu će biti djela Beethovena, Straussa i Dvořáka.

Prvi put kao gost, nakon što je šest koncertnih sezona bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo vraća se u Majstorski ciklus. Udružuje se s još jednim talijanskim glazbenikom, proslavljenim hornistom Alessiem Allegrinijem, dugogodišnjim solo hornistom Orkestra Akademije Santa Cecilia iz Rima te Festivalskog orkestra u Lucernu, koji kao solist koncertira diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima. Tumačit će najizvođeniji koncert za rog i orkestar 20. stoljeća – onaj Richarda Straussa. Riječ je o njegovu drugom koncertu za taj instrument; iako je prvi napisao gotovo šest desetljeća prije (1883), i u drugome je slijedio koncepciju klasičnog koncerta, spajajući estetiku prošlih vremena s vlastitim jezikom koji odražava glazbene promjene prve polovice 20. stoljeća. Nastao usred Drugog svjetskog rata, Koncert kao da predstavlja skladateljev bijeg od užasa kojima je svjedočio. 

Straussovu Koncertu prethodi energična i ekspresivna uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena iz popratne glazbe za istoimenu dramu Johanna Wolfganga von Goethea o junaštvu vojskovođe Lamorala, grofa od Egmonta. 

U drugome dijelu, na rasporedu je 9. simfonija Antonína Dvořáka koju je kritičar New York Evening Posta, H. T. Finck, nakon praizvedbe krajem 1893. u Carnegie Hallu u New Yorku proglasio „najvećim simfonijskim djelom ikad skladanim u ovoj zemlji“. Golemu popularnost djelo je zadržalo do danas, svojim poletnim temama, raskošnom orkestracijom i preglednom formom koja se temelji na cjelovitosti tematskog materijala. Dvořák je majstorski povezao cijelu europsku simfonijsku tradiciju, ali i glazbu dvaju kontinenata i naizgled oprečnih svjetova, Europe i ‘novoga svijeta’ – Amerike.