Koncert londonskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra u Lisinskom

U subotu, 8. listopada 2022. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Kraljevskog filharmonijskog orkestra iz Londona, uz solista na glasoviru Simona Trpčevskog i pod dirigentskim vodstvom Vasilija Petrenka.

Nijedan superlativ nije pretjeran kad govorimo o Kraljevskom filharmonijskom orkestru. Prestižni londonski orkestar koji je 2021. godine proslavio 75. godišnjicu osnutka, jedan je od najpoznatijih, najslavnijih i najboljih orkestara svijeta. Uzvišena misija Orkestra, prema vlastitom iskazu, jest obogatiti živote slušatelja klasične glazbe diljem svijeta neponovljivim orkestralnim iskustvima beskompromisne kvalitete i izvrsnosti. Iako vrhunske interpretacije antologijskih djela svjetskog repertoara ostaju njegov najviši cilj i misija, Orkestar pomiče granice dosadašnjega klasičnog poimanja uloge slavnih orkestara svijeta, pa Kraljevski filharmoničari snimaju glazbu i za videoigre, filmove i televiziju te surađuju s najvećim pop-zvijezdama današnjice. 

Glazbena kritika koncerte Kraljevskoga filharmonijskog orkestra apostrofira kao uzbudljive, čarobne, spektakularne, savršene u detaljima i raskošne u bogatstvu orkestralnih boja. Umjetnički direktor Orkestra Vasilij Petrenko, baš kao i Orkestar na čijem je čelu, ima zvjezdani status. Jedan je od najprofiliranijih dirigenata srednje generacije na svijetu i do sada je ravnao gotovo svim najprestižnijim orkestrima na planetu; spomenimo Berlinsku filharmoniju, Gewandhaus orkestar, Clevelandski orkestar ili Orkestar Pariške opere. Njegove karizmatične interpretacije jednako se odnose na simfonijski i operni repertoar, a posebice njegove interpretacije glazbe ruskih i skandinavskih klasika slove kao nenadmašne. Upravo to je razlog da se veselimo te s uzbuđenjem i nestrpljenjem očekujemo izvedbe genijalnih skladbi Prokofjeva, Sibeliusa i Griega u Koncertnoj dvorani Lisinski.

Dodatno jamstvo da koncert Kraljevskoga filharmonijskog orkestra već sada treba gledati kao koncert godine jest Simon Trpčeski, jedan od najtraženijih pijanista današnjice. Moćnim pijanizmom i duboko izražajnim i samosvojnim interpretacijama osvojio je ne samo srca slušatelja koncertnih prostora diljem svijeta nego je i kritičarima ostavio tek jedan izbor: osvrte na njegove koncerte svi pretvaraju u panegirike. 

Program: 
Sergej Sergejevič Prokofjev: Prva simfonija u D-duru, op. 25, Klasična
Edvard Grieg: Koncert za glasovir i orkestar u a-molu, op. 16 
Jean Sibelius: Druga simfonija u D-duru, op. 43