Koncert pijanista Ive Pogorelića u Lisinskom

U subotu, 12. ožujka u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert pijanista Ive Pogorelića, a na programu će biti djela Frédérica Chopina.

Ivo Pogorelić svoju uspješnu međunarodnu karijeru počeo je nakon 1980., točnije nakon sudjelovanja u 10. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, na kojem je iz razloga koji nikad do kraja nisu razjašnjeni, eliminiran prije finala. Ta kontroverzna i neutemeljena odluka rezultirala je nezadovoljstvom pojedinih članova žirija, koji su prosvjedujući napustili natjecanje; glasovita Martha Argerich svoju je odluku o odlasku objasnila time što je Pogorelića nazvala genijem.

Na krilima golemog zanimanja koje je pobudio, zahvaljujući nekonvencionalnim interpretacijama, zadivljujućoj tehnici i inovativnom pristupu pijanističkoj literaturi, Pogorelić je stekao reputaciju pijanista izvanrednih mogućnosti i, iznad svega, suvremenog duha. Odazivajući se pozivima brojnih prestižnih koncertnih organizatora, počeo je intenzivan niz koncerata u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Japanu. Nakon prvoga nastupa u njujorškom Carnegie Hallu 1981., slijedile su senzacionalne izvedbe na najvažnijim koncertnim podijima svijeta, solističke i uz ugledne orkestre, poput Berlinske i Bečke filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške i Losanđeleske filharmonije, orkestara Tonhalle i Concertgebouw te s vodećim dirigentima, poput Claudija Abbada, Seijija Ozawe, Charlesa Dutoita, Marissa Jansonsa… Istovremeno se posvetio studijskom snimanju. Debitantski album, Chopin Recital, za Deutsche Grammophon (1981.), postao je najprodavaniji album klasične glazbe ubrzo nakon objave, a sljedeće godine je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, počeo snimati kontinuirano.

Kultivirajući duh europske kulturne tradicije kojoj pripada sa svim pijanističkim naslijeđem i umjetničkim doprinosima, Pogorelić nastavlja izvoditi kapitalna djela solističke i koncertne literature na pozornicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Dalekog istoka. U središtu njegova impresivnog repertoara, na koji neprestano dodaje nova djela, posljednjih su godina opsežni ciklusi Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Ravela, Rahmanjinova, Stravinskog i Frédérica Chopina koji je na programu njegova sljedećeg zagrebačkog gostovanja u Dvorani Lisinski koji se s nestrpljenjem očekuje.