Koncert Gudačkog kvarteta Rucner: Četiri godišnja doba – Proljeće

U utorak, 22. ožujka u 20 sati, u Maloj dvorani Lisinski održat će se koncert Gudačkog kvarteta Rucner iz ciklusa Četiri godišnja doba, a glazbeni temat bit će Proljeće. Na koncertu gostuje gitarist Darko Petrinjak.

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom. Tijekom svog umjetničkog djelovanja Kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba, koji su započeli 2003. godine. Radi se o četirima koncertima kroz kalendarsku godinu, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske.

Na svakom koncertu Kvarteta gostuju jedan ili više priznatih i poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvoga dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Dosad je Kvartet Rucner praizveo više od 100 skladbi hrvatskih i stranih autora. Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: Diplomu Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i Nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskome glazbenom stvaralaštvu.

Program:

Marijan Makar: Pazinski purani (i purice) za gudački kvartet (posvećeno Gudačkom kvartetu Rucner)

Carlos Guastavino: Las Presencias br. 6 – Jeromita Linares za gitaru i gudački kvartet

Antonin Dvorřák: Gudački kvartet br. 12 u F-duru op. 96 – Američki
Allegro ma non troppo
Lento
Molto vivace
Vivace ma non troppo