Koncert gitarista Zorana Dukića iz ciklusa Guitarra viva

U utorak, 10. svibnja u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski održat će se koncert gitarista Zorana Dukića iz ciklusa Guitarra viva.

Zoran Dukić (Zagreb, 1969.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Darka Petrinjaka, a usavršavao se kod Huberta Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Od godine 1990. do 1997. osvojio je niz važnih nagrada u svijetu: jedini je gitarist koji je pobijedio na obima međunarodnim natjecanjima Andrés Segovia (u Granadi i u Palmi de Mallorci), a bio je i pobjednik natjecanja Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisco Tárrega. Na najvećemu je španjolskome gitarskom natjecanju u Madridu, održavanom pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Osim toga, na mnogim je natjecanjima osvojio i nagradu publike. 

Nastupao je (solistički i uz orkestralnu pratnju) na svim kontinentima. Osobitu pozornost posvećuje suvremenoj glazbi pa se na njegovim koncertima često nalaze skladbe Takemitsua, Henzea, Reilyja, Cartera i Gubajduline, a mnogi su mu skladatelji i posvetili svoja djela. Nerijetko održava turneje na kojima izvodi cjelovečernje programe s Bachovom glazbom. Također gaji posebnu sklonost za španjolski, odnosno južnoamerički glazbeni idiom, od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa.  

Snimao je za diskografske tvrtke u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji i Kanadi. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu i na Hochschule fuer Musik u Aachenu te na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.