Koncert ciklusa Kanconijer

Posljednji ovosezonski koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a iz ciklusa Kanconijer održat će se u četvrtak, 25. svibnja u 19 i 30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zajednički ciklus dva ansambla zaključit će se proslavom 75. rođendana akademika Frane Paraća.

U hrvatskoj glazbi pojavio se 70-ih godina prošlog stoljeća, djelima u kojima je javnost prepoznala „jasnoću i jednostavnost”, kako je 1977. godine zabilježio skladatelj Natko Devčić.

Godine 1985., na inicijativu i u bliskoj suradnji s Milkom Šparemblekom, napisao je glazbu za balet Carmina Krležiana – put u 14 slika.

Skladano za recitatora, sopran, mješoviti zbor i simfonijski orkestar, djelo je bez dramske fabule, a pojedine slike glazbenim se sadržajem podudaraju s izabranim tekstovima iz pjesništva Miroslava Krleže – od Simfonija do Balada Petrice Kerempuha.

Pet godina poslije, skladatelj je predstavio istoimenu četverostavačnu suitu, koja će ovom prigodom zazvučati u osuvremenjenom ruhu.

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a predvodi maestro Tonči Bilić, nekadašnji dugogodišnji šef dirigent Zbora HRT-a, koji će izvedbu suite Carmina Krležiana uokviriti djelima Valentina Silvestrova i Giacoma Puccinija.

Program:

Valentin Silvestrov: Valcer trenutka iz Tihe glazbe, za gudače

Valentin Silvestrov: Molitva za Ukrajinu, za mješoviti zbor a cappella

Frano Parać: Carmina Krležiana, suita iz baleta, za recitatora, sopran, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (uz 75. rođendan skladatelja)

Giacomo Puccini: Messa a quattro voci (Messa di Gloria), za tenor, bariton, zbor i orkestar

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. svibnja 2023.